Emotional Freedom Techniques (EFT)


Bij EFT is het de bedoeling  dat pijnlijke herinneringen, even heel kort, opnieuw in het bewustzijn gebracht worden.

 

Daardoor verliest de herinnering zijn (pijnlijke) lading. De herinnering wordt daardoor als het ware 'ontladen' en wordt neutraal.

Wat er in het verleden is gebeurd, kun je niet veranderen. Maar je kunt wel veranderen hoe je je daar vandaag bij voelt!


Door de lading, die nog aan de herinnering vast zit, werkelijk los te laten, verandert ook jouw gevoel ten aanzien van die herinnering.


"Over welke lading heb je het nou eigenlijk Miranda?"
In een stressvolle situatie zijn er drie manieren om te reageren. We kunnen vechten, vluchten of bevriezen (fight, flight, freeze).
 

Wat we kiezen is eigenlijk niet belangrijk (nou ja, als je voor een leeuw staat lijkt vluchten mij wel de beste optie), veel belangrijker is het om die stress reactie af te maken. Anders blijft de energie in je lichaam zitten. En over die lading heb ik het.
 

Dieren in de wilde natuur, doen dit instinctief nadat het gevaar geweken is. Hier kun je een filmpje bekijken waarin dat heel erg duidelijk te zien is. 


Wij mensen zijn het afgeleerd, vaak al als kind, om te ontladen. Je moest 'flink zijn', 'nog even doorzetten' en 'je niet zo aanstellen'.
 

Ik stel me zo voor dat er nu bij jou ook wel zo`n zinnetje omhoog komt. Daardoor heb je heel wat gevoelens en emoties verdrongen. En daarmee stress reacties niet afgerond en dus niet ontladen.
 

Het is in onze cultuur helaas heel gewoon om 'negatieve' emoties, zoals verdriet, boosheid en angst, te onderdrukken omdat ze (vaak ook voor onszelf) niet oké zijn.
 

Daarom is het bij EFT juist heel belangrijk om te ervaren wat er in het lichaam gebeurt. Onder elk lichaamsgevoel gaat namelijk een (onbewuste) emotie schuil.

Wat gebeurt er tijdens een EFT-sessie? 
Met je vingertoppen tik je zachtjes op bepaalde meridiaan punten op het hoofd (en bovenlichaam), terwijl je een herinnering oproept.
 

Terwijl je tikt, neem je waar wat die herinnering nu nog met je doet. Vaak komen diezelfde gevoelens weer omhoog. De gevoelens van toen je werkelijk in die stressvolle situatie zat. 
 

Je kunt je voorstellen dat de eerste schooldag voor een kind heel stressvol kan zijn. Als mama weg gaat en het kind alleen achter laat, komt er misschien angst omhoog (komt mama nog wel terug om me op te halen?), of verdriet (ik mis mama nu al!).

 

Maar als dat kind kun je daar niet zo veel mee. Als je achter mama aan wilt, komt de juf je achterna en houdt je vast, zodat je niet weg kunt.


Je kunt het gevecht proberen aan te gaan met de juf, maar de kans is groot dat je straf krijgt of in de hoek wordt gezet. Dus bevries je en daardoor blijven al deze emoties in je lichaam zitten.Tijdens het tikken benoem je steeds wat je voelt en ervaart. Eigenlijk geef je op die manier erkenning aan alles wat er in je opkomt (gevoelens, gedachten, beelden of herinneringen). Je geeft erkenning aan wat al die tijd bevroren (en verdrongen) was. 

Kom jij tijdens een EFT sessie bij een stressvolle herinnering van jouw eerste schooldag, dan zul je de angst en het verdriet van dat kleine kind dat je toen was weer ervaren.
 

Misschien ervaar je ook wel een stress reactie in je benen (omdat je niet kon vluchten) of je merkt op dat je met gebalde vuisten zit (je kon immers ook niet vechten).

Al deze ervaringen benoem je terwijl je op de meridiaanpunten tikt. Als EFT coach begeleid ik jou door alle emoties en gevoelens in je lichaam heen. 
 


EFT is een soort emotionele acupunctuur
Het tikken op de meridiaan punten zorgt ervoor dat de emoties sneller losgelaten kunnen worden. Je kunt het zien als een soort emotionele acupunctuur, maar dan zonder de naalden.


Door te tikken activeer je het parasympatische zenuwstelsel. Dat is het deel van het zenuw stelsel dat zorgt voor ontspanning. Daardoor laat je de stress sneller los.
 

Het is dus normaal dat er tijdens een EFT-sessie 'onaangename' emoties naar boven komen. Denk aan verdriet, boosheid, angst of machteloosheid.

 

Het verschil is alleen dat je die emoties nu doorleeft en ze daarna los kan laten. Dat maakt dus dat ze voor altijd weg zijn.Na een EFT-sessie kun je je daardoor letterlijk lichter voelen. Meer ontspannen, losser of je voelt misschien wel meer energie. Je kunt soms ook ervaren dat er iets 'weg' is. 
 

Het kan ook zijn dat je je moe voelt, dat je griepachtige klachten hebt of misschien wel hoofdpijn. Dat zijn voorbijgaande symptomen.


Jouw lichaam heeft spanning en stress los gelaten en er mag een nieuw evenwicht gevonden worden. 

 


Misschien begrijp je nu ook dat deze stress en spanning in jouw lichaam tot fysieke klachten kan leiden. De verkramping in spieren, pezen en bindweefsel kan zorgen voor ongemak, pijn of irritatie.
 

En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat onder de meeste lichamelijke klachten een (onbewuste) emotie schuil gaat.
 


EFT wordt vaak ingezet als trauma therapie
Na een trauma (het woord betekent letterlijk wond) blijft ons lichaam in de stressmodus. En zonder dat je het door hebt, leef je verder met die stress in je systeem. Dat geldt ook voor het kind hier boven, na die eerste schooldag. 

Je kunt je voorstellen dat het kind in de 'vriesstand' helemaal verkrampt en gespannen is. Misschien zelfs wel tot mama terug komt.
 


Maar ons systeem vergeet niets en wil ons beschermen, dus elke keer dat mama daarna dreigt weg te gaan, komt deze hele stressreactie weer op gang. 'Dalijk laat ze me weer alleen!'

Als kind bedenken we helaas ook vaak dat wij iets verkeerd hebben gedaan als mama weg gaat en ons alleen laat. 'Mama vind mij niet meer lief, dus brengt ze me weg'.

Het kind gaat nu haar best doen om 'lief' te zijn. Zo wil ze ervoor zorgen dat mama haar niet nog een keer achter laat en zo probeert ze het gevoel van 'niet lief' te zijn weg te werken.
 

Dit alles gebeurt uiteraard niet bewust. Het kind reageert onbewust (steeds opnieuw) op die ene onveilige situatie. 


Deze overtuiging blijft nu in het systeem van het kind zitten. Als het kind een volwassen vrouw is, zal zij nog steeds met een stress reactie reageren als er iemand 'weg gaat' en ze het gevoel heeft 'alleen achter te blijven'. 
 

Het probleem is alleen dat deze vrouw echt niet meer weet waar de stress reactie over gaat. Het overkomt haar.  
 

Je kunt je voorstellen dat deze vrouw hierin geen keuze heeft en elke keer opnieuw deze stress reactie vertoont in eenzelfde soort situatie.


Ze is zich niet bewust van wat er gebeurt en zal de ander 'de schuld' geven van haar nare en angstige gevoelens.
 

Misschien verlaat ze diegene wel. 'Ik voel me steeds zó alleen, dit is geen goede partner voor mij!' Om er dan achter te komen, dat ze zich in de volgende relatie net zo angstig en alleen voelt.


Wat kan deze vrouw doen om uit de stress reactie te komen?
Die stressvolle herinnering van de eerste schooldag ontladen, samen met al die angstige en verdrietige gevoelens. En daarna de overtuiging omzetten 'dat ze niet lief' is.


Dit is namelijk een hele pijnlijke overtuiging en door deze overtuiging zal ze steeds partners aantrekken die haar dit inderdaad zo laten voelen en ervaren. Tot ze deze oude pijn heelt! Dan kan ze iets anders creëren voor zichzelf.   


Heel graag begeleid ik jou op weg naar een Vrij Leven waarin je zelf kunt kiezen en niet meer overvallen wordt door automatische reacties en emoties waar je niets van begrijpt. Zodat je weer kunt leven vanuit jouw essentie. 

 

 

Introductie sessie: 55 euro
(online sessie van 60 min om te ervaren of het klikt)


Traject van 3 maanden: 595 euro*
(6 online sessies van 60 min)

 

*Bij het starten van een traject vraag ik om jouw geboorte gegevens, zodat ik kan zien welke ontwikkeling er psychisch plaats vindt en we daardoor sneller tot de kern kunnen komen.

 

 

 

Deelnemers EFT:

EFT = Groots opruimen. Oude overtuigingen loslaten met behulp van EFT geeft letterlijk ruimte. Ruimte om helpender gedrag aan te leren. 

 

- Mijn verwachting is overtroffen. Er is inderdaad telkens een diepere of andere laag geraakt. En ik heb echt met mijn thema gewerkt, het hele traject, daar heb jij zeker een goede sturing in gegeven. Door zo elke keer vanuit de eerste sessie terug te horen wat er al veranderd was kon ik daar steeds beter zelf aan werken.

 

- Het is heel waardevol en ik ben heel erg blij met datgene wat ik heb kunnen omzetten. Ik kijk anders naar mezelf en naar anderen.

 

- Zo mooi om steeds meer overtuigingen als "ik doe er niet toe, ik ben het niet waard" los te kunnen laten. De zwaarte van trauma of pijnlijke herinneringen te verlichten. Steeds een laagje dieper, jezelf bevrijden.

 

- Het meest bijzondere is dat je heel pittige emoties voorbij ziet en voelt komen en aan het einde van de sessie volledig ontspannen kunt afsluiten. Weer wat laagjes dieper en wat shit losgelaten. Een leven lang leren. Oude shit voelt niet meer als enorm eng of onoverkoombaar.

 

- Het werkt (voor mij) sneller dan EMDR en het mooie is dat je het ook zelf kunt toepassen. Jij creëert een veilige omgeving waarbij écht alles er kan en mag zijn.

 

 

Aanmelden introductie sessie EFT

E-mailadres *
Bericht *