Iets wat onze liefde nodig heeft

Wat doet die pilot van jou dan?", vraagt een klant aan mij.

Het zorgt ervoor dat je weer terugkomt bij jezelf. Dat je weer gaat ervaren en voelen wat jij nodig hebt. Jij, de belangrijkste persoon in jouw leven.


We zijn gewend om allemaal maar door te gaan. Bij elk seintje dat ons lijf geeft, negeren we het liefst de klachten en lopen gewoon door. Alsof dat signaaltje niets te zeggen heeft. Zo zijn we opgevoed, het is een maatschappelijke norm. ‘Stel je niet zo aan.’ ‘Als het echt niet gaat, kom je maar naar huis.’ Met z`n allen vinden we blijkbaar dat we door moeten.

Er wordt iets geraakt wat daar nog ligt
En zo zijn er nog veel meer seintjes. Wat dacht je van gevoelens en emoties? Angst en woede bijvoorbeeld. Of verdriet. Allemaal uitingen van het onbewuste dat er wat geraakt wordt. Er wordt iets geraakt wat daar nog in de diepte ligt. Iets waar je nog naar mag kijken. Iets wat nog verwerkt moet worden. Moeilijke gevoelens die je hebt laten liggen. Een verdriet waar je overheen gestapt bent. In de overtuiging dat het over was.

Je reageert dan steeds vanuit dat ene gevoel
We willen graag dat het over is, maar als de gevoelens niet verwerkt zijn, blijven ze een rol spelen in ons leven. Een grote rol zelfs. Je reageert dan steeds vanuit dat gevoel of vanuit dat verdriet. Stel dat je als kind niet voor jezelf op mocht komen. Dan heb je dat stukje van jezelf weggestopt. Met alle gevoelens daaromheen. Het verdriet dat je niet gezien bent. De angst voor de reactie van je ouders. En ga zo maar door.

Ik ben er klaar mee!
Sarah herkent dit in het contact met haar dochter. Haar dochter weet wat ze wil en gaat daar ook voor. Sarah merkt dat dat haar raakt. Ze wordt boos en verdrietig tegelijk. Als we daar samen naar kijken blijkt dat haar dochter een spiegel is. Een spiegel voor haar eigen te ontwikkelen kracht. Dat stukje van haar dat doet wat ze wil en ervoor gaat. Ze heeft zich namelijk altijd aangepast aan anderen. En dat begint nu te wringen. Ze wordt er heel moe van. "Ik ben er klaar mee", zegt ze. "Maar ik weet niet hoe ik dat moet veranderen."

Oude patronen veranderen als vanzelf
De clou is om dat gedrag van jezelf te observeren. Om te kijken wat er onder zit. Onder elke emotie zit namelijk een oud gevoel. En dat gevoel wil aandacht. Dat gevoel wil gezien worden. Dat aandacht geven gaat op een werkelijk zachte en mooie manier aan de hand van schrijven en creatief bezig zijn. Jezelf uiten, creëren. Dat wat in jou leeft een plekje geven. Zodat oude patronen als vanzelf veranderen.

Zodat Sarah haar dochter nu weer ziet zoals ze werkelijk is. En Sarah haar eigen kracht zelf uitleeft. Waardoor de irritatie is verdwenen. En het verdriet een plekje heeft. Nu kunnen ze samen ontdekken hoe het anders kan. Nu kan ze leren van haar dochter!


Iets wat onze liefde nodig heeft
Dit gedicht van Rainer Maria Rilke is elke keer weer een inspiratiebron:

“Wellicht zijn alle draken in ons leven
Uiteindelijk prinsessen
Die er in angst en beven slechts naar haken
Ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.

Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
In diepste wezen wel niets anders dan iets
Wat onze liefde nodig heeft.”Heb jij interesse in deze bijzondere ontdekkingsreis?
Hier vind je meer informatie: www.mirandamolenaar.nl/aanbod/pilot