Schrijven tijdens de 40-dagen tijd

Op 6 maart begint de vastentijd. Ik ben niet religieus opgevoed en zie daarom deze tijd als een manier om te onderzoeken wat er in mij wil groeien. Het begin van de lente is steeds voelbaarder en ook in ons komen nieuwe knopjes op. De vraag is alleen of je de tijd neemt om daar naar te luisteren.


Ik ben al een paar weken bezig om te kijken wat ik dit jaar ga doen tijdens die 40 dagen. Schrijven! Natuurlijk! Dat staat vast, maar hoe en wat?
Ik heb net een nieuw boek in de bus gekregen waar ik eigenlijk mee aan de slag wilde, maar dat voelt toch niet helemaal lekker.


Een tijdje geleden vond ik op internet wel een leuke 'schrijfreis' van 40 dagen. Dát leek me wel wat. Schrijven aan de hand van kaartjes met een tekst. Ik zou dan elke week een mail met schrijfopdrachten krijgen inclusief de kaartjes. Helemaal mijn ding natuurlijk!


Maar wacht eens even......
Kaartjes, schrijven, 40 dagen......
Hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik wist: Ik maak dit jaar gewoon mijn eigen programma!


En dit is het geworden:

✍ Het dagelijkse schrijven ga ik doen aan de hand van kaartjes. De Gelukskaartjes van Saskia de Bruin gaan me hierbij ondersteunen. Ik trek elke maandag een kaartje en daar ga ik de hele week mee aan de slag. Op maandag schrijf ik de tekst van het kaartje over en meteen daar achteraan schrijf ik 15 minuten door. Op dinsdag lees ik mijn geschreven tekst van maandag door en kies daar 1 woord of zin uit waar ik mee verder wil. En dan schrijf ik dáár 15 minuten over. Op woensdag lees ik de tekst van dinsdag door etc. Dit doe ik omdat ik nu schrijf aan de hand van de citaten van Etty Hillesum en daar érg veel inzichten door krijg. Het doorgaan op je eigen teksten zorgt voor verdieping en daar hou ik van!

✍ Gedurende de dag maak ik een dankbaarheids haiku. Een haiku over iets waar ik die dag dankbaar voor ben. Daar sluit ik de dag ook mee af door hem nog een keer te lezen.

✍ Op zondag reflecteer ik op mijn teksten en op de haiku's met als afsluiting een dichtvorm zoals een rondeel of een elfje.Stilte, vertragen en 'vasten' spelen ook een belangrijke rol tijdens deze dagen. En omdat Mercurius retrograde gaat lopen, is de energie er ook naar. Je wilt je terugtrekken, je hebt behoefte aan die vertraging. Dit zijn mijn manieren om rust en ruimte te krijgen:


🌻 Ik begin elke dag voordat ik ga schrijven met een moment van stilte. Even mijn ogen dicht en naar binnen keren. Zitten. Gedurende de dag herhaal ik deze momenten van stilte zo vaak mogelijk.

🌻 Elke week neem ik iets anders om te 'vasten'. De ene week zal dat de tv zijn, de andere week Social Media en weer een week verder eet ik geen chocolade of geen chips. Even terug naar 'genoeg'.

🌻 Niet meteen iets (online) opzoeken als ik iets wil weten, niet steeds de aandacht naar buiten laten afleiden. Wat me nieuwsgierig maakt, noteer ik en op een vast moment in de week kijk ik wat ik nou écht nog wil weten. En dat zoek ik op!

🌻 Ik ruim elke dag iets op. Dat kan de la zijn van mijn nachtkastje, een plank in een keukenkastje of mijn sokkenbakje. Kleine klusjes die me (hopelijk) een opgeruimd gevoel gaan geven.

🌻 Ik lees tijdens deze dagen geen boeken, maar alleen het blad MANTRA, waar verdiepende artikelen instaan op allerlei gebied.


Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om zelf aan de slag te gaan! Het is heel fijn om al schrijvend te ontdekken wat er in jou om aandacht vraagt en wat er wil groeien.


Mocht je het leuk vinden om met me mee te doen, op mijn Facebook pagina plaats ik elke maandag het kaartje waar ik mee aan de slag ga.
Fijne vastentijd!