Creatief Schrijven : 3 oefeningen voor meer rust

Wat heeft iedereen het druk tegenwoordig! Jij ook? Heb jij het ook druk en heb je het idee achter alles aan te rennen? Met de onderstaande oefeningen ga je onderzoeken waarom dat zo is. Van daaruit kun je dan nieuwe keuzes maken. Je kunt gaan kiezen voor meer rust.


Je kunt 1 oefening uitkiezen, maar je kunt ze ook alle drie doen. Heb je ze alle drie gedaan, dan kun je daarop reflecteren aan de hand van oefening 4.1. Associëren

De eerste oefening gaat over associëren.
*
Zet het woord RUST midden op een blanco blad en ga associëren. Wat komt er allemaal in je op? Schrijf alles op. Dat kunnen losse woorden zijn, (korte) zinnen, maar ook beelden die opgeroepen worden. Doe dit een paar minuten. Probeer te blijven schrijven zonder er over na te denken.
*
Lees dan, als je klaar bent, alles wat je hebt opgeschreven rustig door. Welk woord of welke (korte) zin trekt je aandacht? Zet de letters van dit woord of deze zin elk apart op een nieuwe regel. Je gaat nu de afzonderlijke letters aanvullen en er een woordgedicht van maken. Aanvullen doe je met het eerste dat in je opkomt. Dat kunnen losse woorden zijn, maar ook korte zinnen. Het heet een woordgedicht, maar het hoeft niet te rijmen. Schrijf snel en houd je pen op het papier. Als er bij een letter even niets komt, ga je door naar de volgende letter. Je kunt later terug om te kijken of er alsnog iets komt. Het kan ook dat er bij een letter niets komt en dat is ook prima.
*
Lees nu het woordgedicht hardop voor jezelf voor. Het klinkt mooi als je begint en eindigt met het hele woord of de hele zin.

*


2. Lijstje

De tweede oefening beginnen we met een lijstje.
*
Schrijf 10 dingen of omstandigheden op waardoor je rust ervaart. Tel eerst 10 regels uit, zodat je tijdens het schrijven niet hoeft te denken. Als je dat hebt gedaan, begin je meteen met schrijven.
*
Nu ga je nog een keer een lijstje maken van 10 dingen. Nu ga je schrijven over dingen of omstandigheden waardoor je géén rust ervaart. Tel weer eerst 10 regels uit en begin meteen met schrijven.
*
Lees nu rustig (hardop) de lijstjes door. Zet de timer dan op 5 minuten en schrijf over wat je opvalt aan de lijstjes. Zet je pen op het papier en ga schrijven. Schrijf door tot de 5 minuten om zijn. Als je even stil valt, blijf dan het laatste woord herhalen tot er weer iets nieuws komt. Stop ook echt na de 5 minuten. Lees wat je hebt geschreven (hardop) aan jezelf voor.

*

3. Sprintje

Zet nu het woord RUST bovenaan je blaadje en zet de timer op 7 minuten. Je gaat een sprintje schrijven.
*
Dat doe je door net zo lang over rust te schrijven tot de timer afloopt. Zet je pen op het papier en begin met schrijven. Stop pas als de tijd om is. Als er even niets komt, blijf je het laatste woord herhalen tot er iets nieuws komt, of je schrijft letterlijk 'Ik weet het even niet, ik weet het even niet.....'. En echt, er komt vanzelf iets nieuws !
*
Lees dan de tekst rustig door en beantwoord meteen daarna in 10 regels de volgende vraag: Wat betekent dit nu echt ?

*

4. Elfje

Heb je alle drie de oefeningen gedaan, lees dan alles nog eens rustig door.
*
Schrijf dan, met alles wat er in je is, een elfje. Een elfje is een dichtvorm en bestaat uit 11 woorden verdeeld over 5 regels. Elke regel heeft een bepaald aantal woorden. Je kunt losse woorden opschrijven, korte zinnen, maar ook 1 lange zin. De enige beperking zijn het aantal regels en het aantal woorden. Probeer er niet over na te denken, maar laat het gewoon komen. Het is een dichtvorm, maar ook hier hoeft het niet te rijmen.
*

1-ste regel = 1 woord

2-de regel = 2 woorden

3-de regel = 3 woorden

4-de regel = 4 woorden

5-de regel = 1 woord  

*


Je merkt nu zelf dat je met creatief schrijven heel goed thema`s kunt onderzoeken. We hebben het nu over rust gehad, maar dit kun je natuurlijk met elk thema doen.

Ik hoop dat je zicht hebt gekregen op het feit waarom je het steeds zo druk hebt. Laat je me weten welke oefening jouw favoriet is en waarom ?