De elementen in de astrologie deel 5 : water

Water
Twee belangrijke 'planeten' in mijn horoscoop staan namelijk in water. Mijn Zon staat in Kreeft en mijn Maan staat in Vissen. Het dierenriemteken Schorpioen valt ook onder water. Ook hier geldt weer dat dit een beschrijving is van puur water en dat is natuurlijk niemand. We hebben alle vier de elementen in ons, maar nooit puur, het is altijd een mengeling.

Het element water gaat over het gevoel. Water bekijkt de wereld door middel van het gevoel, water voelt de wereld aan. Voelt iets goed of niet? Water beoordeelt daardoor. Hij beoordeelt alles op zijn gevoel. Als water een kamer binnenkomt, kan hij bij wijze van spreken voelen wie er net ruzie hebben gehad of wie er niet lekker in zijn vel zit. De energie hangt er nog en water pakt hem op. Heb je een kind wat zegt naar huis te willen omdat 'het niet goed voelt', luister dan maar, want voor het kind is het de waarheid.


Gevoel
Het inmiddels beroemde koffiekopje krijgt bij water dus ook het oordeel via gevoel. Ligt het kopje lekker in de hand? Voelt het goed aan? Het maakt niet zo veel uit hoe het eruit ziet, als het maar een goed gevoel oplevert. Soms is de tekening op het kopje belangrijk omdat daar een gevoel bij zit. Of het kopje is belangrijk omdat het van oma is geweest.


Stromen
Water stroomt en vloeit en dat doen mensen met veel water ook. Ze stromen mee met anderen, voelen de gevoelens aan van anderen en soms nemen ze ze zelfs over en dan denken ze dat die gevoelens van hen zijn. Mensen met veel water zijn daardoor vaak ook wel hooggevoelig. Water kan zich goed inleven in een ander en voelt heel goed aan wat een ander nodig heeft. Mensen met veel water vind je dan ook vaak in de verzorgende beroepen. Ze kunnen goed zorgen, verzorgen en weten al wat jij nodig hebt, voor je het zelf weet. Maar zo goed ze voor een ander zorgen, zo slecht zorgen ze vaak voor zichzelf. Niet bewust, maar ze hebben vaak (de eerste helft van hun leven) geen idee van wat ze nu zelf nodig hebben. Ze hebben (veel) tijd nodig om te ontdekken wie ze nu zelf zijn en wat ze zelf kunnen (en willen) in het leven. Vaak gaat dat via afstrepen. Afstrepen wat ze niet (meer) willen. Water heeft daar in beginsel zelf helemaal geen last van, water merkt niet eens dat het zich (onbewust) aanpast. Water kan een 'Jantje lacht, Jantje huilt' zijn. Moodswings horen ook bij water. Water leeft op gevoel, dus kan het soms een wild stromende rivier zijn waar je je in bevindt. Laat mensen met veel water maar uitstromen. Wacht tot ze in rustiger water terecht gekomen zijn en daar eenmaal aangekomen vertellen ze je met alle liefde wat er allemaal aan scheelde. Als ze midden in de rivier zitten weten ze het namelijk zelf ook niet altijd.


Dienstbaar
Water is vaak heel lief en aardig, hoopt erbij te horen en kan ook snel medelijden ervaren. Als water een filmpje op TV ziet over de derde wereld bv, heb je kans dat hij al met de portemonnee in de hand staat om geld over te maken. Helpen is wat water graag wil.


Complementair
Hoe werkt dat nu met deze twee elementen en het onbewuste ? Water en lucht zijn ook complementair. Probeer maar eens tegelijkertijd iets te bedenken en iets te voelen. Dat gaat niet! Als je iets voelt en je gaat erover nadenken, ben je uit je gevoel. Andersom, als je een gevoel krijgt bij een gedachte, kun je er niet meer over nadenken.


Balans
Water heeft lucht aan het onbewuste zitten en andersom, lucht heeft water vast aan het onbewuste. Als lucht nu te lang met zijn mentale bril heeft opgelopen, wil het onbewuste graag balans en zal lucht overspoeld worden met een gevoels-bui. Het kan gebeuren dat lucht dan behoefte krijgt aan een lekkere jankfilm, waarbij alles wat er nog zat, eruit gehuild kan worden. Sfeer wordt heel belangrijk. Kaarsjes aan, muziekje aan, dingen die lucht normaal helemaal niet logisch vindt worden ineens belangrijk. Hij kan ineens ook heel erg tekeer gaan, bijna op het onredelijke af. Lekker naar de zee, de sauna of gewoon in bad gaan zijn ook dingen waar lucht van bij komt. Het gaat soms letterlijk om water. Aan de oever over het water staren kan ook al genoeg zijn.

Water krijgt een mentale bui als de gevoelsbril te lang heeft opgestaan. Woorden,letters en cijfers worden ineens belangrijk. (Nieuwe) infomatie is waar het over gaat. Puzzelen, op de PC naar informatie surfen of met iemand aan de telefoon hangen zijn dingen waar water heerlijk van bij komt. Ook het appen en sms-en valt goed tijdens een bui. Het gaat nu vooral om de logica en het denken.

En laat de bui lekker duren zolang het nodig is. Je kunt er alleen maar weer heerlijk van in je element komen.


Heb je de rest van de serie gemist, dan kun je hier lezen over het element aarde, hier over vuur, hier over de complementaire functie en hier over het element lucht.