De elementen in de astrologie deel 4: lucht

Voor mij is dat het element wat aan mijn onbewuste vastzit omdat ik een watertype ben. Neem het me dus niet kwalijk als ik soms kort en bondig ben en ergens anders juist vreselijk uitwijd. Het is onbewust, dus het komt met vlagen!

Lucht
De dierenriemtekens Tweelingen, Weegschaal en Waterman vallen onder het element lucht. Maar zoals ik al eerder aangaf, bestaan we nooit voor 100% uit 1 element. We zijn een combinatie. Iedereen heeft alle elementen in zich, alleen in andere verhoudingen. Wat ik hier neerzet, is de pure uitdrukking van lucht, dus neem het (zo nodig) met een korreltje zout.

Lucht is het element wat over 'het denken' gaat. Een mentale invulling van de wereld om je heen. Logische verklaringen en mentale oplossingen zijn wat lucht nodig heeft. Het moet verklaarbaar zijn allemaal, maar vooral logisch. Als lucht een koffiekopje vast heeft gaat het vooral om logica. Er zit koffie in en er zit een oortje aan, DUS het is een koffiekopje.


Logisch
Op vakantie doet lucht eigenlijk alleen dingen die logisch zijn. Logisch toch? Je gaat niet op vakantie het hele huisje schoonmaken. Je bent er maar zo kort. En in je hoofd zien waar de meubels 'beter' zouden staan, waarom zou ik? Ik ga volgende week weer naar huis. Lucht communiceert ook graag en wil graag alles weten. Het is het element wat graag in contact staat met anderen. Dan hoor je namelijk weer eens wat nieuws en krijg je (nieuwe) informatie.


Objectief
Lucht wil alles graag objectief maken en kan dat ook goed. Heb je objectief advies nodig? Ga naar lucht. Maar soms wordt lucht te objectief, zodat hij koel en afstandelijk wordt en zich daardoor afsnijdt van de mensen waar hij nu juist graag bij wilde horen. Hij zit dan te veel in zijn hoofd, waardoor het gevoel achterblijft. 'In het hoofd zitten' is een term die echt bij lucht hoort. Ook door onze ontwikkeling door de tijd heen als Mens, zijn we steeds meer gaan denken en dingen logisch gaan verklaren, omdat we dachten dat dat het belangrijkste was. 'Ik denk dus ik ben' is een bekend citaat van Descartes.


Zwaarden
We komen er gelukkig steeds meer achter dat het mentale niet alles is en dat we ook naar ons gevoel moeten luisteren. Kijk in de Rider-Waite Tarot maar eens naar de Zwaarden kaarten. Zwaarden staan voor lucht, voor het denken. En naarmate de getallen op de kaarten hoger worden, des te 'lastiger' worden de afbeeldingen. Meneer Waite (degene die de kaarten heeft ontworpen) heeft blijkbaar begin 1900 al voorzien dat we stuk gingen lopen op het denken. Dat klopt inderdaad, we zijn uit balans geraakt en moeten nu de balans weer vinden. De Bokalen kaarten in de Tarot, die voor het gevoel staan, zien we dan ook steeds prettiger worden naarmate het getal groter wordt.


Lees hier meer over het element Aarde.
Hier over het element Vuur.
En hier over de complementaire functie.