De elementen in de astrologie deel 2 : vuur

Het element vuur! En dan heb ik het over de dierenriemtekens Ram, Leeuw en Boogschutter.

Zoals ik al vertelde is het element de eerste, bijna onbewuste, reactie als we iets nieuws tegen komen. Denk bv aan je vakantieadres in een ander land. Je kent de taal en de gebruiken van dat land niet zo goed, dus gebruik je het element zonder dat je daar erg in hebt.

Intuïtie
Voor vuur is dat intuïtie en omdat ik gemerkt heb dat iedereen daar een ander beeld bij heeft, leg ik eerst uit wat ik eronder versta. Intuïtie is voor mij het zien van de onderliggende verbanden en de rode draad, waardoor je je voor de geest kunt halen hoe iets gegaan moet zijn. Je 'ziet' als het ware waar iets vandaan komt en waar het naartoe gaat.

Vuur
Vuur gaat op het vakantieadres bv bekijken hoe de meubels 'beter' hadden kunnen worden neergezet (hij maakt een beeld in zijn hoofd) of maakt voor de volgende dag al plannen bij het zien van de folders die er allemaal in het huisje liggen, terwijl de koffers nog ingepakt staan. Als vuur een koffiekopje vast houdt, kan hij zien waar het kopje vandaan komt (wie heeft er aan gewerkt) en wat je er allemaal nog meer mee kunt. (Er kunnen lepeltjes in gezet worden bv en als je het kopje op zijn kop zet, kun je er met een potlood een cirkel omheen trekken.) Vuur ziet de mogelijkheden en opties en is niet meer echt bewust bij het kopje. Hoe het eruit zag en wat de kleur was, weet hij later vaak niet eens meer.

Opties, mogelijkheden en de rode draad zijn woorden die bij vuur thuis horen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vuur vooral bezig is met de toekomst en niet zo heel erg met het hier-en-nu. Hier-en-nu zijn er namelijk geen opties, alles is al bekend. In de toekomst liggen de dromen en idealen. Vuur maakt grootse plannen en of ze nou uitkomen of niet, het gaat vooral om de mogelijkheid.

Vuur kan dus best op het vakantieadres het hele gezin op stelten zetten met zijn plannen (moet dat allemaal vandaag!?) om dan uiteindelijk niet bij het zwembad vandaan te komen. Het gaat vooral om wat hij er in zijn hoofd allemaal mee kan.

Het kan dus best eens voorkomen dat je merkt dat vuur alleen naar met zichzelf bezig is. En dat is vaak ook zo. Ze zijn hun horizon aan het verbreden en hun dromen aan het najagen en ze vergeten voor het gemak dat ze met het hele gezin op pad waren. Maar door hun enthousiasme en warmte kun je ze het ook snel weer vergeven.

Omdat het hier-en-nu geen opties en mogelijkheden bevat, is ziek zijn een regelrechte ramp voor ze. Ze kunnen geen kant op en zijn overgeleverd aan het lichaam, wat alleen maar functioneert in het nu. Snel beter worden en weer verder gaan is dan ook het motto.

Omdat we als mens alle elementen in ons dragen, zijn we ook nooit alleen maar één element. We zitten zo complex in elkaar, dat je dat niet kunt scheiden of los kunt zien. Alles werkt met elkaar en door elkaar heen. Toch hoor ik uiteraard weer graag wat jullie wel of niet herkennen.

Zoals jullie wel gemerkt hebben, staan vuur en aarde lijnrecht tegenover elkaar in uitingsvorm. Daarom gaat het in deze blog over de aantrekkings- en afstotingskracht tussen vuur en aarde.


Heb je deel 1 gemist, lees hier dan over het element aarde.