De elementen in de astrologie deel 1 : aarde

Zoals jullie misschien wel weten kunnen de 12 dierenriemtekens (geen sterrenbeelden dus, maar dat is voor een volgende keer) verdeeld worden over 4 elementen : vuur, aarde, lucht en water. Zo heeft elk element dus 3 tekens onder zich. Elk element kijkt op een eigen manier de wereld in en heeft daardoor duidelijke kenmerken. Ik moet uiteraard wel even melden dat we allemaal alle vier de elementen in ons hebben als mens, maar allemaal in een andere verhouding. Vaak zijn er twee elementen het sterkst ontwikkeld. In de werkelijkheid speelt er dus altijd een ander element mee.

Aarde

Vandaag wilde ik beginnen met het element aarde, waar de tekens Stier, Maagd en Steenbok onder vallen. Het element aarde gaat oa over zintuiglijke gewaarwording en de manier waarop je met de materiële werkelijkheid om gaat. Aarde wil de materie onderzoeken op kleur, vorm en materiaal. Als aarde een koffiekopje bekijkt, kijkt hij naar de vormen en de kleuren van het kopje. En hij kijkt ook waar het van gemaakt is.

Aarde komt ergens (voor het eerst) binnen en kijkt naar de vormen en kleuren om zich heen. Dat is een automatische reactie (en heel vaak dus nog onbewust) om zich veilig te voelen in een (nieuwe) omgeving. Soms, heel soms :-) , raken ze zelfs iets aan om te voelen wat voor stof het is...

Een andere manier om veiligheid te creëren, is zekerheid. Zekerheid maakt dat aarde kan functioneren. Dat maakt dat aarde niet erg op verandering gesteld is en het graag bij het oude laat. Soms kan dat maken dat aarde daardoor te lang doorgaat in een situatie die eigenlijk al uitgediend is, uit angst zijn zekerheid te verliezen.

Maar waar aarde heel goed in is, is genieten van alles wat zintuiglijk binnen komt. Dus massage, lekker eten/drinken en muziek zijn heel belangrijk voor aarde. Onder de aardetekens bevinden zich dus vaak Bourgondiërs. Omdat ze zo heerlijk kunnen genieten, worden ze ook wel eens lui genoemd. Lekker zitten met een wijntje of een goed boek maakt toch ook dat je liever niet opstaat?

Ik hoor uiteraard heel graag van de Stieren, Maagden en Steenbokken wat ze hiervan herkennen :-)

Hier kom je meer te weten over het element Vuur.