Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

Yin en yang in balans

Ik zie ze ineens voor me. De Keizer en De Keizerin uit de tarot. Ik lig op de mat. Een yogales over yin en yang. Marleen legt tijdens de oefeningen het verschil uit én dat ze niet zonder elkaar kunnen. Middenin de les zit als overgang een korte visualisatie. En het beeld van het paar plopt spontaan in me op.


Ze zijn een paar
De Keizer is in de tarot het symbool voor daadkracht, structuur en orde. Hij zet iets neer in de wereld. Hij is een symbool van yang. De Keizerin staat symbool voor creativiteit, voor genieten en wachten. Zij is een symbool van yin. Maar zonder elkaar zijn ze nergens, ze zijn een paar. De creativiteit van De Keizerin heeft de structuur nodig van De Keizer om een idee ook echt neer te zetten. En als De Keizer té gestructureerd is, verliest hij zijn creativiteit en wordt hij te star.

Balans
Ik geniet nog even van dit beeld voordat ik me concentreer op de volgende oefening. Ik merk namelijk dat de balans en de combinatie voor mijzelf óók belangrijk zijn. Ik heb de neiging om alles te óverstructureren en dat doodt mijn creativiteit. En op de dagen dat ik helemaal in mijn creativiteit zit en er allemaal nieuwe ideeën opborrelen, komt er niets van de grond qua planning. Balans brengen in yin en yang is de oplossing. En dát leer ik bij Marleen op de mat.

Ontspanning na inspanning
De Hatha yoga is een mooie manier om te ervaren hoe yin en yang samenwerken en niet zonder elkaar kunnen. Zoals de pauze van het hart na elke slag, zo hebben wij ook yin nodig na yang. Ontspanning na inspanning, de nacht na de dag. En daarin zijn we de balans kwijt geraakt in onze maatschappij. We zijn vooral bezig met de yang kant. Dóórgaan, actie en we nemen geen of te weinig tijd om bij te komen. We maken de dagen steeds langer. Tijd is immers geld…….

Terug naar mezelf
Marleen leert me steeds beter naar mezelf luisteren, naar wat IK nodig heb. Zodat ik beter in balans kan komen. Dichter bij mezelf. Terug naar mezelf. Naar de yin-yang balans in mezelf.


Marleen is yogalerares en heeft haar eigen studio: Yoga Maassluis.
Voor meer informatie over de balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke: kijk hier voor de TED-talk van Karen Hamaker en hier voor het boek dat ze schreef.

14-04-2022