Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

Wat doe ik nou eigenlijk ? Deel 2

Zoals ik in deel 1  heb verteld, heb ik de 5-jarige opleiding Symbolische Psychologie gedaan. De opleiding bestond uit 3 theoriejaren en 2 verdiepingsjaren. Één van die verdiepingsjaren ging over de tarot. Als kind was ik al gek op tarotkaarten. Ik liep als klein meisje al met de kaartjes van Lenormand in mijn zak. Ik ging dus elke keer met heel veel plezier naar de les, om ook hier weer te ontdekken dat het toch heel anders in elkaar zat dan ik dacht :-)

Tarotkaarten zijn kaarten met afbeeldingen. Er bestaan heel veel soorten tarot en het ligt aan degene die ermee werkt, welke kaarten hij of zij gebruikt. Ik gebruik voor een consult altijd de Rider Waite kaarten, maar voor mezelf de laatste tijd de Fountain tarot. Maar ook dat wisselt soms per dag :-)

Wat zijn dat dan precies voor afbeeldingen ?
De tarot is opgedeeld in 2 delen. De Grote Arcana (het grote geheim) en de Kleine Arcana (ja precies :-) het kleine geheim). Op de kaarten staan symbolen die we eigenlijk allemaal diep van binnen wel herkennen en die al heel oud zijn. Het bekijken van de kaarten kan iets in ons raken of beroeren en daardoor lucht of inzicht geven in geval van een probleem.

De Grote Arcana bestaat uit 22 kaarten en die kaarten geven eigenlijk de weg aan die we als mens allemaal te gaan hebben vanaf het moment dat we geboren worden. Het gaat over de dingen die we als mens allemaal tegenkomen op onze weg van ontwikkeling. Het is de ontwikkelingsweg van de Mens. De Kleine Arcana bestaat uit 56 kaarten (4 x 14) en geeft aan hoe we met die ontwikkelingsweg omgaan in het dagelijks leven en hoe dat vorm krijgt. De Kleine Arcana bestaat uit 4 sets van 14 kaarten. Elke set van 14 kaarten beslaat een element. En het element heeft op de afbeelding een bepaald symbool.

Vuur heeft staven als symbool op de kaarten en gaat over de innerlijke passie als er iets omhoog komt vanuit jezelf, als je iets wilt gaan doen, die eerste impuls. Aarde wordt weergegeven door pentakels of munten en gaat over de praktische en materiële kant van het leven. Hoe geef je vorm aan dat wat er in die eerste impuls omhoog kwam. Lucht heeft het symbool van het zwaard gekregen. Hoe gaan we om met onze overtuigingen en onze gedachten over bepaalde zaken. Water is op de tarotkaarten gevangen in de afbeelding van een beker of bokaal en geeft aan hoe we ons voelen bij alles, wat de emotionele waarde is. Uiteraard kan ik alleen over de elementen al een heel boek schrijven, dit is even heel kort om aan te geven hoe het werkt.

Stel dat je contact met mij hebt gezocht omdat je vastloopt in je werk en we hebben samen bedacht dat er tijdens het consult tarot gebruikt gaat worden. Dan kan het zijn dat ik eerst een deel van de horoscoop erbij haal (zie het bericht van maandag voor meer uitleg over astrologie) om helder te krijgen waar op dat gebied je behoeftes liggen. Maar het kan ook zijn dat we alleen een kaartlegging doen. Wat de kaartlegging wordt, weet ik zelf ook nooit van tevoren. Ik luister naar het verhaal en op dat moment gebruik ik de legging waarvan ik denk dat die het beste bij de vraag of het thema past. Soms zijn dat 10 kaarten, soms maar 1.

Ik schud de kaarten altijd zelf, dat is voor mij namelijk een moment om me af te stemmen op de ander en op mijn intuïtie. Dan leg ik de kaarten met de afbeelding naar beneden (blind) neer op tafel en vraag jou daar 1 of meerdere kaarten uit te halen. Daar is geen bepaalde manier voor heb ik gemerkt. Ik doe het vaak met mijn ogen (ik kijk welke kaart ik moet hebben), maar heb gemerkt dat voelen met mijn hand boven de kaarten ook goed werkt. Dat is dus voor iedereen verschillend.

Als we de kaarten dan gepakt hebben, gaat de rest van het deck aan de kant en leg ik de kaarten (als het er meer zijn), in het patroon wat bij de vraag hoort. Als eerste zal ik je dan vragen goed naar de kaart(en) te kijken en te voelen en te ervaren wat er gebeurt met je lijf, je gevoel of met je gedachten. Omdat er symbolen op de kaart staan, kan het zijn dat ze je aan iets doen denken bv of dat je een bepaald gevoel bij de kaart krijgt. Alles is belangrijk !

Wat er namelijk gebeurt, is dat er projectie plaats vindt. Delen van jezelf die je buiten jezelf ziet. Zoals ik maandag al vertelde toen ik het over astrologie had, wil alles in de psyche gezien en geleefd worden. Maar als iets er niet mag zijn, gaat het naar het onbewuste. Alles wat onbewust is, kunnen we van onszelf moeilijk zien. En daar zijn de kaarten een uitkomst bij. Je ziet de onbewuste delen buiten je geprojecteerd. In dit geval zie je dus (onbewuste) delen van jezelf geprojecteerd in de kaart. Om het wat te verduidelijken, zal ik een voorbeeld geven.

Je kwam omdat je vast loopt in je werk en we hebben eerst naar de horoscoop gekeken wat op werkgebied precies je behoeftes zijn. Daardoor zijn we er achter gekomen dat je graag verantwoordelijk bent voor bepaalde processen op de werkvloer en dat je ook wel graag leiding wilt geven. Maar op de een of andere manier lijkt dat niet te lukken en krijg je op je werk geen enkele verantwoordelijkheid en ook geen leiding. De kaart die je getrokken hebt (we zijn begonnen met 1 kaart) is De Zon (zie de afbeelding bij dit bericht).

Op de vraag wat je voelt of denkt, geef je aan dat er schaamte en angst omhoog komen. Ik vraag waar dat aan ligt en je geeft aan dat dat komt omdat het kind op het paard bloot is. Omdat dat je raakt, ga ik door op het blote kind en uiteindelijk komt er (na een gesprek) uit dat jezelf figuurlijk bloot geven niet jouw sterkste kant is. Als kind kwamen er allerlei boze opmerkingen als je lekker aanwezig en jezelf was, dus ben je je gaan verstoppen. Tijdens het gesprek zie ik dat het je raakt. En dat is logisch ! Je hebt namelijk net het inzicht gekregen dat je jezelf verstopt en dat je jezelf zo geen kans geeft vooruit te komen in het bedrijf. Je maakt jezelf als het ware onzichtbaar ! Je snapt nu ook dat je daardoor geen verantwoording krijgt en ook geen leiding. Ze zien je helemaal niet staan !

Een tarotkaart brengt je altijd bij jezelf en daarom heeft het ook geen nut om vragen over een ander te stellen. Je kunt de ander immers niet veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen. Als je dus in een situatie zit waarin anderen betrokken zijn, kijk wat je zelf kunt veranderen !

Een tarotkaart heeft op zichzelf ook nog een algemene betekenis en die neem ik ook altijd nog mee aan het einde. De Zon geeft aan dat je er mag zijn, precies zoals je bent (bloot) en dat je gedragen wordt (je zit op een paard) door het Leven. Je bent als het kind dat 's ochtends in zijn bedje staat te trappelen om aan de nieuwe dag te beginnen. Wat leuk ! Een nieuwe dag ! Wat gaat er allemaal komen vandaag ? Bij jou geeft hij dus aan dat dat stukje ont-wikkelt mag gaan worden. Durven gaan staan voor wat je bent, zelfvertrouwen hebben en genieten van wat de dag je brengt.

Om te kijken hoe je dat in het dagelijks leven vorm zou gaan kunnen geven, kan er nog een kaart uit de Kleine Arcana getrokken worden. Dat ligt eraan wat jouw behoefte is op dat moment. Soms is een consult best emotioneel en is dit genoeg. Of misschien is simpelweg de tijd om en kunnen we een nieuwe afspraak maken om verder te kijken.

Zoals je ziet is de tarot een mooie manier om inzicht te krijgen ! Je kunt nu zelf aan de slag om er iets aan te veranderen. De tarotkaart die je hebt getrokken, mail ik je als je dat wilt, zodat je daarmee zelf nog aan de slag kunt. Je kunt hem gewoon ergens ophangen, zodat de afbeelding met betekenis door blijft werken elke keer als je naar de kaart kijkt. Een andere manier om er actiever mee aan het werk te gaan, is de kaart inkleuren, zodat er innerlijk veranderingen kunnen ontstaan.

Mogelijk merk je dat je gedurende het kleuren de schaamte en de angst wat los kunt laten en gebeurt het na een paar weken dat je op de werkvloer je eerste eigen projectje krijgt :-)

Maar misschien vraag je je na dit verhaal wel af waarom je nou net dié kaart pakt, die precies spiegelt waar je op dit moment in zit ? Dat was natuurlijk ook één van mijn vragen tijdens de opleiding. Want projectie is een mooie manier om met de kaarten te werken, maar dan zou elke stapel kaarten kunnen voldoen. Je ziet overal wel iets in ! Er is natuurlijk een reden waarom jij precies dié kaart pakt die precies past bij dit moment. En dat is, en dit klinkt een beetje zweverig maar is het eigenlijk totaal niet, dat we allemaal één zijn. Alles in het hele universum is één. Op een heel diep niveau ben je dus ook de tarotkaarten op tafel en 'weet' je dus welke kaart waar ligt en pak je de perfecte kaart voor dat moment.

Een tarotlegging is een paar maanden tot een jaar geldig, maar als je in een woelige periode zit, kun je vaker een kaart trekken. Ik trek zelf vaak dagkaarten als ik een nieuw deck heb aangeschaft. Ik trek dan in de ochtend een kaart en kijk aan het eind van de dag terug waar ik de kaart kan terughalen. Ik leer daardoor het deck en de kaarten weer beter kennen.

Wat een verhaal is het weer geworden :-)
Je merkt het, ik kan blijven vertellen !

Ik hoop dat ik jullie een kijkje heb kunnen geven in wat ik nou precies doe met tarotkaarten.

In deel 3 meer over dromen en wat je daar allemaal mee kunt doen :-)

11-09-2016