Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

Wat gebeurt er aan de hemel?

 

 

Deze vraag wordt mij veel gesteld. En hij houdt mij ook bezig.
 

Tijdens de scholing 'Wereldbepalende Machtstructuren' vorig jaar, werden de standen van de planeten nu aan de hemel al uitvoerig besproken. Pluto en Saturnus zouden begin januari 2020 een conjunctie* gaan maken.
 


Een crisis
En deze planeten samen aan de hemel, dat zou een crisis aangeven. Net als alle andere keren dat ze samen aan de hemel stonden.

 

Wat astrologen doen is naar cycli kijken. Kijken wat er gebeurd is, elke keer dat dezelfde planeten contact met elkaar hebben. Nu dus ook met Pluto en Saturnus en de keren dat zij conjunct aan de hemel stonden. En steeds heeft deze conjunctie te maken met een crisis.

 

Het HOE van de crisis kun je vertalen vanuit het teken waarin de planeten staan. Het teken geeft namelijk aan hoe de planeten zich uiten. Tegen welke achtergrond de crisis plaats vindt. Wat er omhoog gaat komen.

 


Maatschappelijke structuren
Steenbok is het teken dat gaat over (maatschappelijke) structuren. Over regels. Over normen en waarden. Saturnus is de heerser van Steenbok en die loopt nu door eigen teken. Saturnus zelf heeft te maken met het nemen van verantwoordelijkheid. Daarom staat hij vaak voor beperking en inkrimping. Door dat wat niet lukt of moeilijk gaat, ondervind je wat écht bij je hoort.

 

Hij heeft ook te maken met de gevolgen van dat wat je doet. En als de gevolgen op je pad komen, dat je daar dan ook de verantwoordelijkheid voor neemt en niet naar de ander wijst.
 

 

De natuur drukt de pauzeknop in
Allemaal thema's die nu langzaam omhoog komen. Hoe gaat het verder met onze maatschappij? Heb ik straks mijn baan nog? Hoe kom ik aan geld? En dan zijn we meteen waar we moeten zijn. Ik denk dat we te ver zijn gegaan in veel dingen. Om het geld. Ten koste van heel veel ander belangrijks. De natuur roept ons, letterlijk, terug. Ze drukt de pauzeknop in.

 

Ik ben helemaal niet van de mundane (wereld) astrologie. Als Kreeft houd ik het heel graag bij de onderlinge (gezins) dynamieken. Maar ik heb natuurlijk wel meteen mijn astrologie programma geopend om naar de komende tijd te kijken.

 


Hervormingen en verantwoordelijkheid
Zoals je ziet (ik heb er een cirkel omheen gezet) staan er nu vier planeten in Steenbok. De komende dagen gaan Mars en Jupiter Pluto raken. Pluto is de planeet die de onderste steen boven haalt. De planeet die staat voor transformatie.

 

Hervormingen, letterlijk dus, op het gebied van onze maatschappij. Waar kunnen we zelf de verantwoordelijkheid nemen?

En dat is dan meteen weer de kans die in deze crisis schuilt. De crisis zien als een moment om opnieuw te kijken. Wat heb ik nu echt nodig? Wat is voor mij belangrijk?

 


Her-WAARDE-ring
Ik weet nog dat ik als kind alleen in het weekend een bakje chips kreeg. En wat was dat bakje chips lekker! Omdat ik wist dat het weer een week ging duren.

 

Ik zie deze tijd, deze bijzondere tijd, als een manier om te her-WAARD-eren. Voor mezelf, maar zeker ook voor de maatschappij.

Als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen zonder naar de ander(en) te wijzen, vertrouw ik erop dat we een betere, gezondere manier van leven (her)ontdekken.

 

Want wat we écht nodig hebben is nooit materieel. Wat fijn dat we elkaar nu die gewenste aandacht of dat luisterend oor kunnen bieden.

 

 

 

* Bij een conjunctie staan de planeten naast elkaar

 

 

 

 

Zoals ik hierboven uitleg, staan er op dit moment vier planeten in Steenbok. En die planeten lopen allemaal (langzaam) verder en gaan elkaar binnenkort raken.



Alhoewel ik mundaan ( = wereld astrologie) niet echt sterk ben, vind ik het fascinerend om het te volgen en jou deelgenoot te maken van mijn bevindingen. Reken het me dus niet aan als niet alles klopt. Het zijn ook mijn eigen gedachten spinsels.

 


Heftige paar dagen
* Mars loopt in op Pluto en komt op 23 maart in dezelfde graad. Met Mars als god van de oorlog die inloopt op Pluto als god van de onderwereld komen er denk ik een heftige paar dagen aan. Omdat Pluto de kap van onzichtbaarheid draagt zie je niet altijd wat er staat te gebeuren. En overvalt het je.

Mijn angst is dat er tóch veel meer mensen gaan overlijden dan verwacht. Misschien ook sneller dan verwacht. Door iets wat niet te overzien was. Door iets wat nog niet bekend was?

Ook massale woede en intense agressie horen bij deze combinatie, omdat Pluto alles intensiveert waar hij contact mee maakt. Mogelijk worden de maatregelen naar aanleiding van wat er duidelijk wordt, ook wel verscherpt. En nu met de Zon In Ram, zijn we mogelijk ook allemaal tóch wat meer met onszelf bezig.

 


Nog meer beperkende maatregelen?
* Na de conjunctie met Pluto gaat Mars het teken Waterman in, waar Saturnus ook loopt. Mars, onze energie, gaat dus inlopen op Saturnus. Op de planeet van beperking en inkrimping. Ik verwacht dat we tegen die tijd (31 maart) veel last gaan krijgen van alle (beperkende) maatregelen. Dat we ons ècht beperkt gaan voelen.

* Ondertussen loopt Jupiter, de planeet die overal een vergrootglas op zet, nog steeds op Pluto in. En gaat op 5 april contact maken. Hij loopt Pluto dan ook voorbij. Pas vanaf dat moment zal alles rustiger worden. Het aantal besmettingen zal vanaf dat moment waarschijnlijk niet meer toenemen.

 


We zitten in een fase
Maar helaas is het daarmee niet over. Ik geloof dat we in een fase zitten van iets dat veel langer gaat duren.

* Half mei gaat Jupiter retrograde (terug) lopen om Pluto eind juni weer te raken. Op dat moment komt ook Saturnus weer terug in het teken Steenbok en haalt voor de laatste keer opnieuw dit hele thema omhoog. Her- WAARDE- ring.

* Eind december gaan Saturnus en Jupiter beiden naar het teken Waterman, waardoor de energie verandert. De focus komt dan veel meer te liggen op de thema`s die horen bij dat teken. Het samen doen, vanuit een gezamenlijke insteek. Je verenigen, met elkaar, als een gelijkwaardig team.

* Pluto gaat ook over macht. Omdat je vanuit angst heel vaak de controle probeert te behouden. Omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. En controle heb je als je macht hebt over dingen. Maar dit soort macht is niet oké en daardoor worden er vaak verkeerde beslissingen genomen.

Zorg dus dat je een gevoel van liefde ervaart, van dankbaarheid. Wees eerlijk naar jezelf en neem je verantwoordelijkheid. Wat kun jij zelf doen of veranderen?

 

 

 

 

 

Dat wat aan de hemel gebeurt, kun je rondom horoscopen zetten om te kijken wat er geraakt wordt. In de mundane astrologie zet je de planeten dan om de horoscoop van landen.

Pluto en Saturnus, samen de aanduider van crisis, hebben eind december Jupiter in de horoscoop van China geraakt. Jupiter is de planeet die over de economie gaat. Nou, dat voelen we wel!
 

 

De horoscoop van Nederland
Je kunt ook kijken naar de horoscoop van Nederland. Wat wordt er geraakt? Pluto raakt op dit moment de Zon in de horoscoop van Nederland. Met een sextiel. Op 19 februari kwam dit aspect 'binnen orb*'. Het is een zogenaamd 'mooi' aspect, maar zoals mijn lerares altijd zei: 'Pluto blijft Pluto'.

 


Dat wat verandering behoeft
Pluto gaat over dat wat verdrongen is, over wat zich aan het oog onttrekt, over dat wat verandering behoeft. Daarmee gaan vaak intense emoties gepaard. Machtsspelletjes dus op zijn slechtst (omdat de schaduwkanten verborgen worden gehouden), transformatie op het gebied van het leiderschap van ons land op zijn best (als er eerlijk gekeken wordt naar wat verandering behoeft).

De Zon in de horoscoop van een land geeft de leiding van het land aan. In ons geval dus de regering, de koning. Maar de Zon heerst ook over het derde en vierde huis van de horoscoop. Die gebieden staan dus ook onder druk. Het derde huis gaat over alle vormen van binnenlands verkeer, alles wat met nieuws en informatie te maken heeft, over onderwijs en opleidingen. Het vierde huis gaat over het land zelf, de eigenaren en de bewerkers ervan, de gewassen, het volk en de landbouw.

Pluto heerst ook over een huis en ook dat huis doet mee. Dat huis komt in het licht te staan, wordt gezien, omdat het verlicht wordt door de Zon. Het zesde huis gaat over volksgezondheid, het leger en de marine, over alle het land dienende mensen en zaken, over werknemers en werkomstandigheden in de breedste zin van het woord.

 


Even stil
Ik word altijd wel even stil op dit soort momenten. Hoe bijzonder dat ik dit in een horoscoop kan zien en dat het spiegelt wat er op dit moment ook echt aan de orde is.

Dat de planeten door het achtste huis lopen, zegt mij dat er onomkeerbare veranderingen aan zitten te komen. We staan daarmee aan het begin van een bijzonder intense periode. Want ik kan ook zien dat dit pas de eerste keer is dat Pluto de Zon raakt. En dat Pluto de komende tijd heen en weer blijft lopen op de Zon. Tot eind 2021.

Maar voorlopig staat Pluto tot begin juli 'binnen orb' op de Zon en zal er dus heel veel gebeuren binnen de leiding van ons land en op de genoemde gebieden. Wat dat precies gaat brengen weet ik ook niet. Ik weet wel dat er ingrijpende veranderingen dienen te komen op die genoemde gebieden. En dat we heel eerlijk moeten zijn over wat we gedaan hebben. Wat we teweeg hebben gebracht. Zo kunnen we niet verder!

 


'Gewoon door' willen
Ik weet ook dat de eerste keer dat er een transit langs komt, we er vaak te makkelijk over denken. Dat we het niet serieus (genoeg) nemen en dat we als het ware 'gewoon door' willen. De actie wordt pas ondernomen bij de tweede keer dat de planeet geraakt wordt. Dan wordt het serieus. En dat is in januari 2021.

 


Een kans
En dan komt het mooie van het aspect te voorschijn. Het aspect geeft een kans aan. Een kans die je zelf aan moet grijpen. We moeten dus onze verantwoordelijkheid nemen. En bedenken waar we (zelf) veranderingen aan kunnen brengen. Zodat we op een andere manier met elkaar om kunnen gaan. Zodat we op een andere manier met de natuur om kunnen gaan. Zodat we ons weer her-inneren wat écht belangrijk is.

 

 

* De orb is de afwijking in graden die een aspect mag hebben. In dit geval, bij transits aan de hemel, nemen we 1 graad. De Zon staat op 24*58' en Pluto stond toen op 23*58'.