Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

Mercurius Retrograde; 6 tips om deze energie in te zettenMercurius gaat weer retrograde lopen. Retrograde? Wat betekent dat nou eigenlijk?
 

Retrograde
Ja, wat is dat retrograde lopen nou eigenlijk? Een voorbeeld dat iedereen misschien wel kent: je zit in de trein te wachten tot de trein gaat rijden. Naast de trein waar jij in zit staat nog een trein. En die trein gaat rijden, gaat dus vooruit. Nu lijkt het alsof de trein waar jij in zit áchteruit gaat rijden. Dat is natuurlijk niet echt zo, maar zo voelt het wel. En dat is precies wat er gebeurt als er een planeet retrograde loopt. Die planeet loopt niet echt achteruit door de dierenriem, alleen vanaf de aarde zien we dat zo.
 

Naar binnen gericht
Toch heeft dat voor de energie van Mercurius wel consequenties. Mercurius gaat over onze mentale vermogens en over communicatie, handel en vervoer. Op al deze vlakken kunnen we daardoor stagnatie mee maken. Dat komt niet door Mercurius zelf, maar doordat de archetypische energie waar Mercurius symbool voor staat (en die we allemaal in ons dragen), zich meer naar binnen richt. We letten niet meer zo goed op, praten soms wat meer en dwalen wat vaker af met onze gedachten.
 

Goed voor het oude
De leus die bij een retrograde planeet hoort is: `Goed voor het oude, niet zo goed voor het nieuwe`. Wat daarmee bedoeld wordt, is dat het een tijd is om oude dingen los te laten en op te ruimen. Even niet bezig zijn met nieuwe dingen dus. Stort je in deze periode op de nog onafgemaakte zaken en begin niets nieuws.
 

Miscommunicatie
De stagnatie zorgt ervoor dat er in het verkeer meer files ontstaan of dat een pakketje dat je besteld hebt, later aankomt dan normaal. Dat geeft op zich niet, maar weet dat het kan gebeuren. Ook afspraken die je maakt in deze weken, kunnen afgezegd worden. Het blijkt dan toch niet uit te komen. Of iemand komt gewoon niet opdagen. Computers en smartphones kunnen hun diensten weigeren. Mailtjes die niet aankomen. Laat het even, het lost zich meestal vanzelf wel weer op. Kijk met het ondertekenen van contracten wel goed uit. Doe dat liever niet als Mercurius retrograde loopt. Een contract is het begin van iets nieuws. Kan het echt niet anders, lees dan eerst heel goed het contract door!
 

Afronding
Uiteraard is deze stagnatie ook ergens goed voor! Mercurius retrograde zorgt er namelijk voor dat we meer in contact komen met onszelf en dat we beter luisteren naar onze innerlijke stem. We vinden daardoor soms ineens spullen terug die we kwijt waren. Ook oude (administratieve) klusjes die nog lagen te wachten kunnen nu makkelijk afgemaakt worden. Het kan zelfs zo zijn dat er mensen uit je verleden opduiken. Mogelijk kan daar ook nog wat afgerond worden. Wat een kansen!
 

 

Kwakkelweken
De week vóór dat Mercurius retrograde gaat lopen, merk je vaak al bijzonderheden op. Dat komt doordat Mercurius in die week al gaat vertragen om te kunnen keren. Zijn energie verandert dan dus ook al. We keren dan als het ware al meer naar binnen waardoor we de invloed daarvan al kunnen merken. Deze weken noemen we de kwakkelweken.


Data 2024:
* 14 december 2023 t/m 3 januari 2024 (kwakkelweek: vanaf 7 december)
* 3 t/m 26 april (kwakkelweek vanaf 28 maart)
* 6 t/m 29 augustus (kwakkelweek vanaf 31 juli)
* 25 november t/m 16 december (kwakkelweek vanaf 18 november)

 

 

 

 

 

 

6 tips die je helpen deze energie te benutten en er zelfs gebruik van te maken

Mercurius Retrograde is uiteraard niet alleen maar ellende. Er zit altijd een diepere bedoeling achter de retrograde gang van een planeet en in die betekenis van Mercurius Retrograde wil ik je in dit blog ook graag meenemen.Tip 1: Gebruik deze energie om je achterstallige (administratieve) klussen aan te pakken
Mercurius Retrograde is goed voor het oude, voor dat wat al een tijdje in de planning zit, maar er steeds niet van komt. En omdat Mercurius de planeet bij uitstek is van communicatie en van onze mentale vermogens, ligt de administratie hem goed. Plan in deze weken de aangifte van je belasting, bekijk en redigeer oude blogs of haal oude ideeën uit de kast en kijk welke er nog bruikbaar zijn voor als Mercurius weer vooruit gaat lopen.


Tip 2: Ga ruim op tijd van huis
In de tijd dat Mercurius retrograde loopt, kan er sprake zijn van onrust en stagnatie in het verkeer. Door (meer) files op de weg bijvoorbeeld. Of doordat de bus die je wilde nemen eerder is vertrokken. Mogelijk neemt je reis ook meer tijd in beslag dan je vantevoren had bedacht. Vooral als de weersomstandigheden slecht zijn, mist bijvoorbeeld, is de kans groot dat er op de weg al van alles aan de hand is. Houd ook je ogen goed op de weg, want door deze energie ben je sneller afgeleid.


Tip 3: Bereid je erop voor dat er in deze weken afspraken verzet of afgezegd worden
Op de een of andere manier komen de afspraken die je gemaakt hebt niet uit. Of je hebt, per ongeluk, twee afspraken op hetzelfde tijdstip gemaakt. Sommige afspraken worden zelfs meerdere keren verzet. Het lijkt gewoon niet te lukken. Als Mercurius terug gaat lopen houd ik inmiddels altijd al rekening met afspraken die niet doorgaan. Daarom zet ik heel vaak mijn afspraken met potlood in mijn planner. Dat scheelt een hoop geklieder met correctie rollers!

 

Tip 4: Bel die oude vriend(in) en praat het uit
Mercurius heeft de naam dingen af te ronden en hoe fijn is het om dat te doen met iets wat je nog steeds niet lekker zit? Omdat Mercurius gaat over communicatie en contact, gaat hij ook over onze kennissen en bekenden. Het lijkt ook wel of je in deze periode veel meer behoefte hebt aan dat contact met die oude vriendin. Ze zit ineens in je hoofd en je blijft denken aan dat gesprek dat er nooit van kwam. Pak die telefoon en waag er een belletje aan! Laat je me weten hoe het af is gelopen?


Tip 5: Trek de stekker eruit of reset het apparaat terwijl je een paar keer diep adem haalt
Mercurius gaat over communicatie en daarmee ook over jouw telefoon en jouw computer. Met de techniek van deze tools leg je namelijk contact en maak je verbinding met anderen. Dus ook op het gebied van deze apparatuur kan er stagnatie optreden. Mailtjes die niet aankomen, contacten die ineens uit je telefoon zijn verdwenen, een wekker met een eigen leven waardoor je te laat op je afspraak komt. Verleg even je aandacht en ga heel iets anders doen. Ondertussen haal je de stroom er even af of reset je het apparaat. Succes!Tip 6: Gebruik de tijd die 'over' is om naar binnen te keren
Mercurius geeft je eigenlijk tijd. Tijd om even met jezelf te zijn. Als je telefoon er mee ophoudt, als je in de file staat of de bus hebt gemist of als je niet naar een afspraak hoeft. Je hoeft ineens even niets. En in plaats van gefrustreerd met je telefoon te stoeien of de buschauffeur na te roepen dat hij te vroeg is weg gereden, ligt daar een kans! Wees stil en doe niks. Geniet van de tijd die je 'over' hebt. Dat is namelijk de diepere betekenis van Mercurius.Boodschapper van de Goden
De planeet Mercurius staat symbool voor de energie van de God Hermes en deze God is in de mythologie de boodschapper van de Goden. Hij heeft toegang tot alle werelden. Om boodschappen door te geven. Deze planeet staat daarom in de astrologie symbool voor onze innerlijke communicatie. De communicatie tussen het bewuste en het onbewuste deel van onze psyche. De tijd die je nu krijgt door alles wat 'mis' lijkt te gaan is tijd om naar binnen te keren en zo je innerlijke gesprek te kunnen volgen. Om te luisteren naar jezelf. Want dat zijn we vaak verleerd in onze drukke, op actie gerichte, maatschappij. Maak dus gebruik van deze vrijgekomen 'extra' tijd en ga in gesprek met jezelf.

 

 

Mercurius Alert
Wil jij een melding ontvangen als Mercurius weer retrograde gaat lopen? Zodat je kunt meebewegen, je kunt voorbereiden op deze energie en de juiste klussen kunt plannen? Meld je dan aan voor mijn Mercurius Alert.