Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

 

 

Iedereen heeft het tegenwoordig maar over loslaten. 'Laat los joh!' of 'Daar kun je toch niets aan veranderen, gewoon loslaten...' Maar zo gewoon is dat loslaten helemaal niet.

 

Zoals we allemaal wel weten is loslaten niet iets dat je zomaar even doet. Loslaten is bijna een trend aan het worden. Nou, ik ben al een tijdje van alles 'aan het loslaten', maar dat is best nog wel wat werk hoor. Maar het kan wel! Dat heb ik dan wel weer ontdekt.

 

Het vergt alleen wel wat werk, werk aan jezelf dan wel te verstaan. Want loslaten klinkt heel leuk, maar wát wil je dan eigenlijk loslaten?

 

 

Stap 1.

Accepteer wat er nu is / Laat zijn wat er nu is

 


Waar het om gaat met loslaten is dat we vaak iets los willen laten wat we juist NIET willen. Of iets waar we last van hebben. Het is echter zo dat we aantrekken waar we aandacht aan geven. Dat geldt helaas ook voor dingen die niet leuk zijn. Dus hoe meer je denkt aan wat je niet wilt, hoe meer aandacht daar juist naartoe gaat. Probeer daarom als eerste stap te accepteren dat het nu even is zoals het is. Dat het nu even niet is zoals je zou willen. En met accepteren bedoel ik dan niet 'goed vinden'. Ik bedoel dan dat je er niet meer tegen vecht, dat je het kunt laten zijn. Omdat je weet dat het nu even niet anders is. Probeer een houding te vinden (vanuit acceptatie of 'laten zijn') waarin je datgene wat je los wilt laten kunt observeren.

 

 

Stap 2.

Ga ervaren

 

 

Als je het kunt 'laten zijn' zul je merken dat je van alles gaat ervaren. Je gaat ervaren waar het éigenlijk over gaat. Je gaat ervaren wat er onder het 'niet willen' zit. Vaak zit daar namelijk oude pijn of een oud patroon. Patronen die we onszelf hebben aangeleerd om als kind te kunnen overleven. Iedereen heeft zulke patronen opgebouwd, dat is normaal. Maar er kunnen daarom wel gevoelens omhoog komen als je het 'laat zijn'. Of gedachten waarvan je niet wist dat die nog zo in je hoofd woonden. Ervaar het! Ervaar wat er omhoog komt. Ervaar de gevoelens en gedachten. Daarmee begint namelijk het échte loslaten.

 

 

Stap 3

Er in duiken / Vasthouden

 


De gevoelens en gedachten erváren die omhoog komen. Dat is al een hele grote stap. Maar om écht los te kunnen laten is nog iets anders nodig. Helemaal in die gevoelens duiken, ze volledig vasthouden. Ze omarmen als het ware. Je kunt namelijk niet loslaten wat je niet volledig hebt vastgehouden. En wat we vaak juist niet wíllen vasthouden zijn verdrietige gevoelens. Of angstige gevoelens. Toch zul je gaan merken dat als je een poging waagt, je steeds beter los kunt laten. Omdat de dingen je niet meer zo raken. Omdat de pijn die eronder zat langzaam aan het wegsmelten is. Wat je eigenlijk los moest laten was de oude pijn die eronder zat.....

 

 

Je kunt de stappen door elkaar gebruiken. Soms overlappen ze elkaar ook. Zo lang je aandacht geeft aan WAT IS, zul je merken dat je steeds meer gaat ervaren wat er eigenlijk speelt. En zo krijg je steeds meer inzicht in jezelf!