Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

In 5 stappen met je droom aan het werk

 

 

Denk jij dat dromen bedrog zijn? Of denk jij dat er wel wat in zit? Met deze 5 simpele stappen maak je een start om door het werken met je dromen je gedrag te veranderen.


 

'Je gedrag veranderen?' hoor ik je denken..... Ja! Door het werken met je dromen kun je je gedrag veranderen. We hebben allemaal patronen waar we in vast zitten en graag uit willen. Door met je dromen aan de slag te gaan, werk je bewust aan het veranderen van je gedrag, doe je mee?

 


1. Herken je de droom nog?

Als je met een droom aan de slag gaat, is het heel belangrijk dat er nog 'energie' in de droom zit, dat je nog weet waar de droom over ging en dat je als het ware zo de droom voor je kunt zien. Als de droom nog energie heeft, is het een goede droom om mee aan de slag te gaan. Zoek dus een droom uit waarbij, als je hem doorleest, meteen alles weer omhoog komt.

 


2. Wie ben jij in de droom?

Kijk naar wie jij bent in de droom. Vaak ben je 'gewoon' jezelf, maar het kan ook zijn dat je een ander persoon bent of zelfs een voorwerp. Voel even aan wie of wat jij bent in de droom.

 


3. Wat doe je in de droom?

Meestal vinden we onze dromen maar vreemd en schudden we met ons hoofd na het wakker worden. 'Wat een gekke droom...', zeggen we dan. Waarom zitten dromen op die manier in elkaar?

Omdat een droom bestaat uit symbolentaal. Het onbewuste, het deel van de psyche waar onze dromen vandaan komen, kan zich alleen maar in symbolen duidelijk maken. Wat we meestal doen als we een droom willen ontleden, is dat we hem willen begrijpen. En dat is nu net niet de juiste manier.

Symbolen kun je namelijk niet begrijpen. Wat je doet, is de droom op eenzelfde manier benaderen: lees de droom door en schrijf op wat je allemaal doet in de droom. Dat kan van alles zijn, ook zitten of observeren. Benoem wat je allemaal doet, meer niet. Als voorbeeld: lopen, staan, praten, wegkijken, afstand nemen, weglopen.

 


4. Herken je het gedrag in de droom?

Lees nu door wat je net hebt opgeschreven. Het zijn, als het goed is, de handelingen van jou in de droom. Gedrag in een droom laat vaak zien waar je in een (oud) patroon zit. Als we het voorbeeld nemen van stap 3, dan is het patroon mogelijk het wegkijken en afstand nemen als je aan het praten bent (geweest).

Kijk dus of je de handelingen herkent. Doe jij dit ook in het dagelijks leven? Is het iets wat je vaak (onbewust) ervaart? De droom nodigt je dan uit om naar dat patroon te kijken (zie stap 5).

Het kan ook zijn dat het gedrag juist heel anders is dan wat jij zou doen in het dagelijks leven. Dan nodigt de droom je uit om het gedrag en de houding uit de droom te integreren in je dagelijks leven.

 


5. Wat zou je anders kunnen doen?

Nu je het patroon in de droom hebt herkend en weet dat de droom je wil aanzetten tot ander gedrag, wil ik je vragen om minimaal 3 andere manieren te verzinnen om om te gaan met de omstandigheden in de droom.

Als ik het voorbeeld er weer even bij neem: Het patroon is wegkijken en afstand nemen. Wat zou je anders kunnen doen? Dit is een lastige stap omdat we nu eenmaal niet voor niets in een patroon zitten. Probeer echter toch íets te verzinnen dat anders kan.

In het voorbeeld kun je je hoofd laten waar hij is bijvoorbeeld en niet wegdraaien. Of, in plaats van afstand te nemen, blijf je waar je bent of zet je een (kleine) stap naar voren. Verzin iets, al is het een minimale verandering.

De bedoeling van het werken met een droom op deze manier is namelijk dat je je gedrag kunt veranderen door er eerst via een droom mee aan het werk te gaan. Als je het kunt verzinnen, kun je het ook doen!6. Extra stap

De volgende (extra) stap is dan ook voor mensen die door willen pakken : Kies 1 van de manieren uit die je net hebt bedacht en ga dan in gedachten terug in je droom (sluit je ogen en haal de droom voor je). Gedraag je nu zoals je net hebt bedacht en kijk wat er gebeurt.

Verander verder niets. Volg hoe de droom nu verder gaat. Het kan lijken of je iets fantaseert of dat het niet echt is. Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat je in je hersenen een nieuw paadje aanlegt voor nieuw gedrag.

 


Als je dus meerdere dromen op deze manier ontleed, merk je al heel snel waar je in bepaalde gedragspatronen vast zit en waar ruimte zit voor verandering. Door op deze manier met je dromen aan de slag te gaan, oefen je eigenlijk vooraf in je eigen beeldenwereld om het gedrag in de praktijk te brengen.

Ik vind dit een prachtige manier om mijn gedrag te veranderen en heb dan ook al heel veel dromen 'herschreven'.

Precies als de kerkklok luidt, gaat de bel. Alsof ze op de hoek heeft staan wachten. Janna komt binnen. ‘Heel nieuwsgierig’, zegt ze. Ja, dat ben ik ook. Ik denk even terug aan de voorbereidingen van de afgelopen week.

04-05-2022

Ik zie ze ineens voor me. De Keizer en De Keizerin uit de tarot. Ik lig op de mat. Een yogales over yin en yang. Marleen legt tijdens de oefeningen het verschil uit én dat ze niet zonder elkaar kunnen. Middenin de les zit als overgang een korte visualisatie. En het beeld van het paar plopt spontaan in me op.

14-04-2022

Iedereen heeft het tegenwoordig maar over loslaten. 'Laat los joh!' of 'Daar kun je toch niets aan veranderen, gewoon loslaten...'
Maar zo gewoon is dat loslaten helemaal niet.

27-02-2022

Als je in aanraking komt met de psychologie van Jung wordt alles anders. Ook de liefde. Jung heeft daar namelijk een erg ontnuchterende quote over: „Verliefdheid is een aangename vorm van bewustzijnsvernauwing, waarbij complexherkenning een grote rol speelt”.

13-02-2022

Als droomwerker wordt mij vaak gevraagd of ik naar iemands droom wil luisteren. Zo ook Mieke, zij had een jeugddroom opnieuw gedroomd en was benieuwd wat dit betekende. En waarom kwam deze droom juist nú weer langs?


02-02-2022

'Goed voor het oude' is de leus die bij een retrograde planeet hoort. Daarom 6 tips voor jou die je helpen deze energie te benutten en er zelfs gebruik van te maken.

21-01-2022

Een beslissing nemen is het moeilijkste dat er is! Al doen we het eigenlijk de hele dag door in het klein.

We kiezen wat we als ontbijt nemen: pap of brood. We kiezen wat we aantrekken: wel of geen jas. En we kiezen hoe we naar het werk gaan: lopend of met de fiets.

Maar met andere beslissingen (wel of niet doen, vasthouden of loslaten, gaan of blijven) hebben we het vaak een stuk moeilijker. We vragen zelfs hulp aan een ander: "Wat zou jij doen?", "Wat denk jij?". Toch doen we dan meestal niet wat die ander ons aanraadt..... Waarom eigenljk niet?


20-01-2022

Mercurius gaat weer retrograde lopen. Retrograde? Wat is dat nou eigenlijk?

02-01-2022

Elk jaar schrijf ik tussen Kerst en Driekoningen met nog meer aandacht dan normaal mijn dromen op. Waarom? Omdat deze tijd een bijzondere sfeer heeft.

17-12-2021

"Maar jij doet dat zelf toch ook mam?" Ik sta meteen met mijn mond vol tanden. Ze heeft gelijk! Ik spreek haar aan op iets wat ik zelf ook doe.

18-11-2021

“Leren van je klanten? Waar heb jij het over?” Klanten spiegelen, net als alles om ons heen, ons innerlijk. Dus ook mijn klanten spiegelen mij.

07-08-2021

Oh jee ik mis wat onder mijn voet. Het voelt heel naar. Mijn man komt de gang in nadat hij mij heeft horen roepen. Ik sta met mijn platte voet op de grond nadat ik de laatste trede van de trap heb gemist.

10-07-2021

Ronald leest zijn tekst voor met een stem waar verbazing in doorklinkt. Om die verbazing te onderstrepen zeg ik lachend: ‘En dat schrijf je zomaar op!’ ‘Ja’, zegt hij voorzichtig,’ik ben er beduusd van!’

17-04-2019

Voor mij is het net of ik met iemand in gesprek ben. Na jaren van af en aan schrijven (het lag eraan of er veel in mijn leven aan de hand was), schrijf ik nu dagelijks. Het is een oor waar ik terecht kan. Een plek waar ik me gehoord voel en waar geen woord ooit te veel of te weinig is.

16-11-2018

"Is het zó makkelijk?" is een vraag die ik mezelf de week van de schrijfretraite regelmatig heb gesteld. En niet alleen ik, ook de andere deelneemsters waren vooral met deze vraag bezig. Nu zul je vast denken 'Waar gaat dit over?' en dat snap ik. Blijf nog even hangen want ik ga zo vertellen waarom die vraag me steeds zo bezig hield.

30-08-2018

Wat ik precies doe ?
Tja, waar moet ik beginnen :-)

Laat ik beginnen met waar het allemaal mee begon: Astrologie!

11-09-2016

Wat vind ik het eigenlijk leuk om te vertellen wat ik doe :-)

Vandaag had ik bedacht iets te vertellen over tarot. Wat is dat nou precies en wat doe ik ermee ?

11-09-2016

We hebben astrologie en tarot in de vorige delen al gehad, dus blijft het werken met dromen over :-)

11-09-2016