Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

Ik heb mezelf natuurlijk gewoon meegenomen!

 


Dat je denkt dat je lekker tot rust gaat komen. Om opnieuw in die oude rotzooi terecht te komen. Dat je je afvraagt wat er gebeurt. Omdat je je zo verheugd hebt op dit weekend. En dan weer zit met dezelfde onrustige gevoelens die je thuis ook hebt.

 

"Nou ja! Dan kan ik net zo goed thuis zijn'", denk ik de eerste avond op mijn kamer nadat heel het programma klaar is. Zo trouw als ik ben, heb ik natuurlijk het volledige programma gevolgd. Maar ik kom er op mijn kamer achter dat dat niet goed is voor mij. 

Ik voel me moe en kan wel huilen, wat ik dan ook meteen maar doe. Zo, dat lucht op!  Als ik het doortrek naar mijn dagelijkse leven kom ik erachter dat ik dit altijd doe. Dat ik 'het programma' volg en niet voel wat ik zelf nodig heb. Ik ga gewoon door, doe wat er gedaan moet worden. En ben dan verbaasd als ik nekklachten heb of hoofdpijn .......


Het wordt pijnlijk duidelijk dat ik mezelf gewoon heb meegenomen 
Met dit patroon dat ik al zo lang ken! En dat natuurlijk niet even weg gaat omdat ik in een klooster ben en bedacht heb hier heerlijk tot rust te komen. Heel de avond (en de halve nacht) schrijf ik wat er in me opkomt en doe ik EFT op alle emoties en gevoelens die omhoog komen. En daar komen ook nogal wat overtuigingen bij omhoog. 

Ik kom er achter dat ik al jaren mijn eigen grenzen niet in de gaten heb gehad en er faliekant overheen ben gegaan. En als ik mijn eigen grenzen niet in de gaten houd, kan een ander dat natuurlijk ook niet. En dan gaat die ander er ook overheen.

 


Het wordt hoog tijd om die grens weer te gaan voelen

En dat resulteert erin dat ik niet meer alles meedoe vanuit gewoonte, maar dat ik echt ga voelen. Wat doet dit met mij?

 

Ik skip dus de meeste kerkdiensten. Het gezang is echt megahoog en schel en mijn oren worden daar niet blij van. Tijdens de diensten die ik wel meedoe (de ochtend- en de avonddienst), doe ik mijn oordoppen in en mediteer ik met het, nu best wel aangename, zanggeluid op de achtergrond, in de mooie sfeer van de kerk.

Meteen voel ik mij beter! Meteen reageert mijn lijf. Ik ga naar buiten in plaats van naar de kerk. Ik doe een haiku wandeling terwijl alle anderen een gesprek hebben met een zuster. En als ik aangeef alleen op pad te gaan, is dat totaal geen probleem. "Heb het goed" is het antwoord. Het is de bevestiging dat alles vanuit mijn eigen systeem en vanuit mijn kijk op de wereld vorm krijgt. Het werd niet van me gevraagd dat ik meedoe, ik bedacht dat zelf.

 


Ik zat vast doordat ik steeds zelf bedacht dat ik mee moest doen 
Ik bedacht dat 'het nu eenmaal zo hoort' of dat 'het op het programma staat'. En het blijkt maar weer dat ik daarin niet de enige ben. Als ik aangeef aan een van de andere deelnemers dat ik niet meer naar alle kerkdiensten ga, zegt ze: "Wat knap!" 

Ik besef me pas op dat moment dat ook zij het doet omdat 'het zo hoort' en ben toch wel blij dat ik mezelf de avond ervoor ben tegen gekomen. Ik kan daardoor naar mezelf luisteren en doen wat mij past. Ik voel zowaar een trots gevoel opkomen als ik naar buiten loop terwijl zij de kant van de kerk opgaat.

 

Precies als de kerkklok luidt, gaat de bel. Alsof ze op de hoek heeft staan wachten. Janna komt binnen. ‘Heel nieuwsgierig’, zegt ze. Ja, dat ben ik ook. Ik denk even terug aan de voorbereidingen van de afgelopen week.

04-05-2022

Ik zie ze ineens voor me. De Keizer en De Keizerin uit de tarot. Ik lig op de mat. Een yogales over yin en yang. Marleen legt tijdens de oefeningen het verschil uit én dat ze niet zonder elkaar kunnen. Middenin de les zit als overgang een korte visualisatie. En het beeld van het paar plopt spontaan in me op.

14-04-2022

Iedereen heeft het tegenwoordig maar over loslaten. 'Laat los joh!' of 'Daar kun je toch niets aan veranderen, gewoon loslaten...'
Maar zo gewoon is dat loslaten helemaal niet.

27-02-2022

Als je in aanraking komt met de psychologie van Jung wordt alles anders. Ook de liefde. Jung heeft daar namelijk een erg ontnuchterende quote over: „Verliefdheid is een aangename vorm van bewustzijnsvernauwing, waarbij complexherkenning een grote rol speelt”.

13-02-2022

Als droomwerker wordt mij vaak gevraagd of ik naar iemands droom wil luisteren. Zo ook Mieke, zij had een jeugddroom opnieuw gedroomd en was benieuwd wat dit betekende. En waarom kwam deze droom juist nú weer langs?


02-02-2022

'Goed voor het oude' is de leus die bij een retrograde planeet hoort. Daarom 6 tips voor jou die je helpen deze energie te benutten en er zelfs gebruik van te maken.

21-01-2022

Een beslissing nemen is het moeilijkste dat er is! Al doen we het eigenlijk de hele dag door in het klein.

We kiezen wat we als ontbijt nemen: pap of brood. We kiezen wat we aantrekken: wel of geen jas. En we kiezen hoe we naar het werk gaan: lopend of met de fiets.

Maar met andere beslissingen (wel of niet doen, vasthouden of loslaten, gaan of blijven) hebben we het vaak een stuk moeilijker. We vragen zelfs hulp aan een ander: "Wat zou jij doen?", "Wat denk jij?". Toch doen we dan meestal niet wat die ander ons aanraadt..... Waarom eigenljk niet?


20-01-2022

Mercurius gaat weer retrograde lopen. Retrograde? Wat is dat nou eigenlijk?

02-01-2022

Elk jaar schrijf ik tussen Kerst en Driekoningen met nog meer aandacht dan normaal mijn dromen op. Waarom? Omdat deze tijd een bijzondere sfeer heeft.

17-12-2021

"Maar jij doet dat zelf toch ook mam?" Ik sta meteen met mijn mond vol tanden. Ze heeft gelijk! Ik spreek haar aan op iets wat ik zelf ook doe.

18-11-2021

“Leren van je klanten? Waar heb jij het over?” Klanten spiegelen, net als alles om ons heen, ons innerlijk. Dus ook mijn klanten spiegelen mij.

07-08-2021

Oh jee ik mis wat onder mijn voet. Het voelt heel naar. Mijn man komt de gang in nadat hij mij heeft horen roepen. Ik sta met mijn platte voet op de grond nadat ik de laatste trede van de trap heb gemist.

10-07-2021

Ronald leest zijn tekst voor met een stem waar verbazing in doorklinkt. Om die verbazing te onderstrepen zeg ik lachend: ‘En dat schrijf je zomaar op!’ ‘Ja’, zegt hij voorzichtig,’ik ben er beduusd van!’

17-04-2019

Voor mij is het net of ik met iemand in gesprek ben. Na jaren van af en aan schrijven (het lag eraan of er veel in mijn leven aan de hand was), schrijf ik nu dagelijks. Het is een oor waar ik terecht kan. Een plek waar ik me gehoord voel en waar geen woord ooit te veel of te weinig is.

16-11-2018

"Is het zó makkelijk?" is een vraag die ik mezelf de week van de schrijfretraite regelmatig heb gesteld. En niet alleen ik, ook de andere deelneemsters waren vooral met deze vraag bezig. Nu zul je vast denken 'Waar gaat dit over?' en dat snap ik. Blijf nog even hangen want ik ga zo vertellen waarom die vraag me steeds zo bezig hield.

30-08-2018

Wat ik precies doe ?
Tja, waar moet ik beginnen :-)

Laat ik beginnen met waar het allemaal mee begon: Astrologie!

11-09-2016

Wat vind ik het eigenlijk leuk om te vertellen wat ik doe :-)

Vandaag had ik bedacht iets te vertellen over tarot. Wat is dat nou precies en wat doe ik ermee ?

11-09-2016

We hebben astrologie en tarot in de vorige delen al gehad, dus blijft het werken met dromen over :-)

11-09-2016