Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

Herken jij jezelf in de elementen uit de astrologie? Het is de bril waardoor je naar de wereld kijkt

 

 

Vind jij het ook zo fijn om jezelf te herkennen? Na het lezen van dit blog weet jij welk psychologisch type je bent en zet je die kennis meteen in in verschillende (alledaagse) situaties.


Onderstaand voorbeeld met het koffiekopje ken ik uit mijn opleiding en het is zó beeldend, dat je meteen een goed beeld krijgt van de vier elementen en typen:
Als het element vuur een koffiekopje vasthoudt, kan hij zien wat hij er allemaal nog meer mee kan. Er kunnen lepeltjes in het kopje gezet worden bijvoorbeeld en als je het kopje omdraait en op zijn kop zet, kun je er met een potlood een cirkel omheen trekken. Vuur ziet de mogelijkheden en is niet meer echt bewust bij het kopje. Hoe het eruit zag en wat de kleur was, weet hij later vaak niet eens meer.


Als aarde een koffiekopje bekijkt, kijkt ze met haar zintuigen naar het kopje. Ze kijkt naar de vormen en de kleuren. En ze kijkt ook naar het materiaal waar het van gemaakt is. Misschien voelt aarde hoe het kopje voelt op haar huid. Heel vaak draait ze het kopje even op zijn kop om te kijken wie het heeft gemaakt. Wel eerst even leeg drinken natuurlijk, anders heb je een hete schoot!


Als lucht een koffiekopje vast heeft gaat het vooral om logica. Lucht wil namelijk graag dat alles logisch is. Als er koffie in het kopje zit en er zit een oortje aan, is het DUS een koffiekopje. Dat houdt het begrijpelijk voor lucht. Het kopje is gekaderd en lucht kan weer verder.


Hetzelfde koffiekopje wordt bij water bekeken vanuit het gevoel. Hoe voelt het kopje aan? Het maakt niet zoveel uit hoe het eruit ziet, als het maar een goed gevoel oplevert. Soms is de tekening op het kopje belangrijk omdat daar een gevoel bij zit. Of het kopje is belangrijk omdat het van oma is geweest.

 


De elementen in de astrologie bepalen de bril waar jij door kijkt
En de verdeling van de elementen in jouw horoscoop geeft aan hoe je geneigd bent de wereld om je heen te zien.

Het element is de eerste, bijna onbewuste, reactie als je iets nieuws tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan je vakantieadres in een ander land. Je kent de taal en de gebruiken van dat land niet zo goed, dus je gebruikt het element zonder dat je daar erg in hebt.Het element waar de Zon in staat (in de volksmond wordt dit ook wel je ‘sterrenbeeld’ genoemd) is een belangrijk element
Het geeft aan hoe jouw psyche is opgebouwd. Dat element herken je dus meestal wel. Je gebruikt het waarschijnlijk dagelijks en je hebt het goed ontwikkeld.

Houdt wel in gedachten dat er in jouw persoonlijke horoscoop hoogst waarschijnlijk ook planeten in andere elementen staan en dat je daardoor dus ook andere elementen herkent.

Vaak zijn er twee elementen goed ontwikkeld en twee die je wat minder herkent. Wat ik hieronder beschrijf, is steeds de pure uitdrukking van het betreffende element waarbij ik ook de bijbehorende tekens benoem.


Lees je mee?

 

 

 

Het element Vuur is het intuïtieve type

 

 

Het element vuur staat symbool voor onze intuïtie en omdat ik gemerkt heb dat iedereen daar een ander beeld bij heeft, leg ik eerst uit wat ik daaronder versta.


Intuïtie is voor mij het zien van de onderliggende verbanden en de rode draad. Daardoor kun je je voor de geest halen hoe iets gelopen moet zijn. Je 'ziet' als het ware waar iets vandaan komt en waar het naartoe gaat.

Vuur ‘ziet’ op het vakantieadres hoe de meubels 'beter' hadden kunnen worden neergezet (hij maakt daarbij een beeld in zijn hoofd) of maakt voor de volgende dag al plannen bij het zien van de folders die er allemaal in het huisje liggen, terwijl de koffers nog ingepakt staan.
Opties, mogelijkheden en vrijheid
Het zijn termen die bij vuur thuis horen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vuur vooral bezig is met de toekomst en niet zo heel erg met het hier-en-nu. Hier-en-nu zijn er namelijk geen opties, alles is al bekend. In de toekomst liggen de dromen en de idealen. Vuur maakt grootse plannen en of ze nou uitkomen of niet, het gaat vooral om de mogelijkheid.

Vuur kan op het vakantieadres het hele gezin op stelten zetten met zijn plannen (moet dat allemaal vandaag!?) om dan uiteindelijk niet bij het zwembad vandaan te komen. Het gaat vooral om wat hij er in zijn hoofd allemaal mee kan.

Het kan dus gebeuren dat je merkt dat vuur alleen maar met zichzelf bezig is. En dat is vaak ook zo. Vuur is zijn horizon aan het verbreden en zijn dromen aan het najagen en vergeet daardoor voor het gemak dat hij met het hele gezin op pad is. Maar door zijn enthousiasme en warmte kun je het hem ook snel weer vergeven>

Omdat het hier-en-nu geen opties en mogelijkheden bevat, is ziek zijn een regelrechte ramp voor vuur. Hij kan geen kant op en is overgeleverd aan het lichaam, wat alleen maar functioneert in het NU. Snel beter worden en weer verder gaan is dan ook het motto.


Herken je je in dit verhaal? Onder het element vuur vallen de dierenriemtekens Ram, Leeuw en Boogschutter.
 


 

Het element Aarde is het zintuiglijke - of gewaarwordingstype

 

 

Dit element staat symbool voor onze zintuiglijke gewaarwordingen en de manier waarop we met de materiële werkelijkheid om gaan. Aarde wil de materie onderzoeken op kleur, vorm en materiaal. Aarde wordt gewaar via de zintuigen.


Aarde komt ergens (voor het eerst) binnen en kijkt naar de vormen en kleuren om zich heen. Soms, heel soms :-) , raakt ze zelfs iets aan om te voelen wat voor stof het is...Op vakantie is aarde in haar hum. Ze weet na een paar dagen de beste restaurantjes te vinden, ze geniet met volle teugen van het mooie uitzicht en weet binnen een paar uur de kortste route terug naar het huisje of de hotelkamer omdat ze de omgeving al in kaart heeft gebracht.

Het kan wel zijn dat aarde te veel meeneemt op vakantie. Mogelijk gaan er vijf setjes kleding mee als er eigenlijk maar drie setjes nodig zijn. Ze gaat maar een weekend weg. Aarde heeft nu eenmaal behoefte aan die zekerheid.

Dat maakt ook dat aarde genoeg geld heeft gespaard voor de vakantie. Aarde wil dan niet op haar geld letten. Ze weet precies wat er is en wat er uitgegeven kan worden.
Een andere manier om veiligheid te creëren, is zekerheid
Zekerheid maakt dat aarde kan functioneren. Dat maakt dat aarde niet erg op verandering is gesteld en het graag bij het oude laat. Soms zorgt dat ervoor dat aarde te lang doorgaat in een situatie die eigenlijk al uitgediend is, uit angst haar zekerheid te verliezen.

Maar waar aarde heel goed in is, is genieten van alles wat zintuiglijk binnen komt. Dus een massage, lekker eten en drinken en muziek zijn heel belangrijk voor aarde. Onder de aardetekens bevinden zich veel Bourgondiërs. Omdat ze zo heerlijk kan genieten, wordt ze ook wel eens lui genoemd. Maar lekker zitten met een wijntje of een goed boek maakt toch ook dat je liever niet op staat?


Denk je nu “Ja! Dat ben ik!” De dierenriemtekens Stier, Maagd en Steenbok vallen onder het element aarde.

 


Zoals je wel hebt gemerkt, staan vuur en aarde lijnrecht tegenover elkaar qua uitingsvorm. Daarom wil ik je eerst iets vertellen over de relatie tussen vuur en aarde voordat ik verder ga met de andere elementen.

 


De relatie tussen Aarde en Vuur
Zoals je net hebt kunnen lezen is vuur bezig met de toekomst en met plannen en idealen die vooralsnog nog gerealiseerd moeten worden. Als er niets te plannen valt, is vuur niet van de partij. Vuur gebruikt intuïtie om de wereld om zich heen waar te nemen.

Aarde is graag in het hier-en-nu en gebruikt vooral de zintuigen om de wereld om zich heen waar te nemen. Aarde is letterlijk aards en kijkt naar de details.

Maar probeer eens een voorwerp van dichtbij bekijken door middel van je zintuigen én tegelijkertijd voor je zien waar het voorwerp vandaan komt of waar het heen gaat. Dat lukt je niet! Je kunt maar één van deze twee elementen tegelijk inzetten. En dat is waar de balansfunctie van het onbewuste om de hoek komt kijken.
De psyche wil namelijk altijd balans
Steeds als je een keuze maakt, komt de keuze die je niet maakt in het onbewuste terecht. Dat is helemaal niet erg, dat gebeurt bij iedereen. Maar als je steeds dezelfde keuze(s) maakt, dan gaat ook steeds hetzelfde (dus dat wat je niet kiest) naar het onbewuste.

We denken allemaal dat we heel bewust leven en kiezen. Toch reageren we en ondernemen we (heel vaak) actie ten gevolge van iets wat ons onbewust (ge)raakt (heeft). Alleen ervaren we dat niet zo.

Denk maar eens aan je favoriete film. Waarom is dat je favoriete film? Heel vaak raakt iets je op een bepaalde manier, waardoor het bij je blijft en je je bepaalde gedeelten van die film ook goed kunt herinneren.
Bewust en onbewust
Als je een vuurtype bent, zit het element aarde vast aan het onbewuste deel van jouw psyche. Ben je een aardetype, dan zit het element vuur vast aan jouw onbewuste.

Wat het onbewuste doet, is je 'overvallen' met de tegengestelde houding (lees element) als je te lang naar buiten gericht bent geweest. Zo ontspan je weer even en keer je naar binnen om bij jezelf te kunnen komen.

Als je dus (te) lang met je vuurbril op hebt gelopen, word je overvallen met een aarde-bui. En andersom geldt uiteraard hetzelfde. Als je te lang met een aardebril op hebt gelopen, krijg je een vuur-bui op je dak. Het helpt je om weer in balans te komen en laat je alles op een hele andere manier ervaren.Maar hoe werkt dat dan?
Ik hoor het je denken.....
Als je vooral geneigd bent om op een vuur manier in het leven te staan, kan het nu zijn dat je ineens behoefte hebt aan zekerheid en geen beslissingen durft te nemen. Of je ziet dat het huis een schoonmaakbeurt nodig heeft, terwijl je je daar als vuurtype nooit zo erg aan stoort. Vuur ziet dat eenvoudigweg niet eens. Maar nu, nu wordt er gepoetst dat het een lieve lust is. Tot de bui over is natuurlijk.....en de vuile emmer vast nog wel een tijdje midden in de kamer blijft staan. Vuur is alweer bezig met nieuwe ideeën en plannen.


Als aarde overvallen wordt door vuur, gebeurt er iets wonderbaarlijks. Waar zekerheid altijd de overhand had, is nu avontuur aan de beurt. Aarde wil op reis of wil een cursus volgen en haalt een hele stapel folders in huis. Aarde gaat plannen wat er op die reis allemaal ondernomen gaat worden of welke studies hem wel leuk lijken. Maar vaak is de bui alweer over voor er werkelijk iets geboekt is. Aarde kan ook een snelheidsduivel worden en lekker met de auto een potje gaan scheuren. Let wel op dat je geen bekeuring krijgt! Want iets onbenulligs dat centen kost, daar wordt aarde niet blij van.


Ben je nu zelf een aardetype en je partner een vuurtype (of andersom), dan bestaat de kans dat je elkaar af en toe in de haren vliegt. Alleen al de verschillende manieren van kijken maken dat er spraakverwarringen ontstaan. Als je echter de achtergrond snapt, kun je elkaar ook prachtig aanvullen, je vertegenwoordigt immers elkaars onbewuste.

 

 

 

Het element Lucht is het denktype

 

 

Lucht is het element dat symbool staat voor 'het denken' en maakt een mentale invulling van de wereld om zich heen.

Logische verklaringen en mentale oplossingen zijn wat lucht nodig heeft. Het moet verklaarbaar zijn allemaal, maar vooral logisch. Lucht verzamelt informatie en trekt conclusies.Lucht communiceert graag en wil alles begrijpen
Het is het element dat het fijn vindt om in contact te staat met anderen. Dan hoor je namelijk nog eens wat en krijg je (nieuwe) informatie.

Op vakantie doet lucht eigenlijk alleen dingen die logisch zijn. Logisch toch? Je gaat niet op vakantie het hele huisje schoonmaken. Je bent er maar zo kort. En in je hoofd zien waar de meubels 'beter' zouden staan, waarom zou je? Je gaat volgende week weer naar huis.

Lucht slaat op vakantie het liefst meteen een boek open. Eindelijk tijd om die stapel nieuwe boeken te lezen! Ook het puzzelboekje zit in de koffer. Zo houdt hij zijn hersenen tijdens de vakantie een beetje alert.

Lucht houdt van taal en zal veel moeite doen om zich uit te drukken in de taal van het land. Zo nodig gaat het vertaalboekje de hele dag overal mee naartoe.
Lucht bekijkt het van meerdere kanten en maakt het objectief
En kan dat ook goed. Heb je objectief advies nodig? Ga naar lucht. Hij kan beide kanten zien en dat ook goed verwoorden. Maar lucht kan soms ook té objectief worden, waardoor hij wat koel en afstandelijk overkomt. Hij snijdt zich dan (onbewust) af van de mensen waar hij juist zo graag bij wil horen. Hij zit dan te veel in zijn hoofd, waardoor het gevoel achterblijft. 'In het hoofd zitten' is ook echt een term die bij lucht hoort.

'Ik denk dus ik ben' is een bekend citaat van Descartes. Dus ook door onze ontwikkeling als Mens, zijn we steeds meer gaan denken en dingen logisch gaan verklaren.
 

Wil jij ook alles logisch maken? De dierenriemtekens Tweelingen, Weegschaal en Waterman vallen onder het element lucht.
 

 

 

Het element Water is het gevoelstype

 

 

Het element water gaat over het gevoel. Water bekijkt de wereld door middel van een gevoelsbril. Water voelt de wereld aan. Voelt iets goed of niet?

Als water een kamer binnenkomt, kan ze bij wijze van spreken voelen wie er net ruzie hebben gehad of wie er niet lekker in zijn vel zit. De energie hangt er nog en water pakt hem op. Heb je een water-kind dat zegt naar huis te willen omdat 'het niet goed voelt', luister dan maar, want voor het kind is het de waarheid.


Op vakantie zet water de koffers ongeopend neer en loopt meteen naar de zee of het zwembad. Heerlijk met de voetjes in de golven, dobberen op een luchtbed of luieren op een ligbed langs het zwembad. Als er maar water in de buurt is!

Water zal het liefst iets van huis meenemen om zich thuis te voelen op de nieuwe plek. Dat kan van alles zijn, van een mok waar water het liefst uit drinkt tot het eigen kussen om op te slapen. Zolang het water maar een fijn gevoel geeft.Water stroomt en vloeit
En dat doe je met veel water in de horoscoop ook. Je stroomt mee met anderen, voelt de gevoelens aan van anderen en soms neem je ze zelfs over en dan denk je dat die gevoelens van jou zijn. Heb je veel water in je horoscoop, dan ben vaak ook (hoog)sensitief.

Water kan zich goed inleven in een ander en voelt heel goed aan wat een ander nodig heeft. Water vind je dan ook vaak in de verzorgende beroepen. Ze kan goed zorgen en verzorgen en weet al wat jij nodig hebt, voor je het zelf weet.Maar zo goed als water voor een ander zorgt, zo slecht zorgt ze voor zichzelf
Niet bewust natuurlijk, maar ze heeft vaak (de eerste helft van haar leven) geen idee van wat ze nu zelf nodig heeft. Ze heeft (veel) tijd nodig om te ontdekken wie ze zelf is en wat ze zelf kan (en wil) in het leven. Vaak gaat dat via afstrepen. Afstrepen wat ze niet (meer) wil. Water heeft daar in beginsel zelf helemaal geen last van, water merkt niet eens dat het zich (onbewust) aanpast. Water kan een 'Jantje lacht, Jantje huilt' zijn.

Moodswings horen ook bij water. Water leeft op gevoel, dus kan het soms een wild stromende rivier zijn waar ze zich in bevindt. Laat water maar uitstromen. Wacht tot ze in rustiger water terecht gekomen is en daar eenmaal aangekomen vertelt ze je met alle liefde wat er allemaal aan scheelt. Als ze midden in de rivier zit, weet ze het namelijk zelf ook niet altijd.

Water is vaak heel lief en aardig en kan ook snel medelijden ervaren. Als water een filmpje op tv ziet over de derde wereld, heb je kans dat ze al met de portemonnee in de hand staat om geld over te maken. Helpen is wat water graag wil.Draag jij een gevoelsbril? De tekens Kreeft, Schorpioen en Vissen vallen onder het element water.

 


De relatie tussen Lucht en Water
Hoe werkt dat nu met deze twee elementen en het onbewuste? Water en lucht zijn ook complementair. Probeer maar eens tegelijkertijd iets te bedenken en iets te voelen. Dat gaat niet! Als je iets voelt en je denkt erover na, ben je alweer uit je gevoel. Andersom, als je een gevoel krijgt bij een gedachte, kun je er niet meer over nadenken. Daardoor heeft water lucht aan het onbewuste zitten en andersom, lucht heeft water vast aan het onbewuste.


Als lucht te lang met een mentale bril heeft opgelopen, wil het onbewuste graag balans en zal lucht overspoelen met een gevoels-bui. Het kan gebeuren dat lucht dan behoefte krijgt aan een lekkere jankfilm, waarbij alles wat er nog zat, er lekker uit gehuild kan worden. Sfeer wordt heel belangrijk: de kaarsjes gaan aan en er wordt een muziekje uitgezocht. Dingen die lucht normaal helemaal niet logisch vindt, worden ineens belangrijk.

Lekker naar de zee, de sauna of gewoon in bad liggen zijn ook dingen waar lucht van bij komt. Het gaat soms letterlijk om het water. Aan de oever van een watertje zitten staren kan ook al genoeg zijn.Water krijgt een mentale bui als de gevoelsbril te lang heeft opgestaan. Woorden, letters en cijfers worden ineens belangrijk. (Nieuwe) informatie is waar het over gaat. Puzzelen, beginnen in dat nieuwe boek dat al dagen klaar ligt, op de PC naar informatie surfen of met iemand aan de telefoon hangen om lekker bij te kletsen. Het zijn dingen waar water heerlijk van bij komt. Ook het appen valt goed tijdens een bui. Het gaat nu vooral om de logica en het denken.

 


Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen, staat elke element symbool voor een psychologisch type.

De elementen worden in de psychologische astrologie daarom gebruikt om jouw automatische manier van handelen te duiden en uit te leggen. Alleen dat is vaak al verhelderend en heel helpend.

Je weet waarom je de dingen doet zoals je ze doet en wat daarachter zit. Je wilt je veilig voelen in een nieuwe situatie.Schrijf je in voor mijn InspiratieMail en ontvang elke maand heerlijke astrologische - en schrijf inspiratie!