Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

Een verslaving is een afleiding 

 

Ik gooi hem er maar meteen in! Een verslaving is afleiding. Afleiding van ongewenste emoties. Hoezo ongewenst?

 

Omdat de emoties die je onderdrukt met de verslaving niet leuk zijn om te voelen.

 

Vooral angst, boosheid en verdriet zijn 'lastige' emoties, waar we maatschappelijk gezien graag vanaf willen.

 

 

Er zit altiijd een behoefte onder een verslaving
Toegeven aan de verslaving geeft je het idee dat er aan een behoefte wordt voldaan. Er zit namelijk altijd een behoefte onder een verslaving. Een behoefte aan rust of aan ontspanning bijvoorbeeld.

 

Even weg van de spanning en onrust die de ongewenste emoties je bezorgen. Je neemt dan het middel of duikt in de gewoonte om niet te hoeven voelen wat er eigenlijk in je omgaat.


 

Het is een vicieuze cirkel
Je neemt het middel om de spanning weg te nemen, dat heb je net gelezen. Maar je hebt het daarna steeds weer nodig, want die lastige gevoelens komen toch omhoog. Zelfs vaak nog erger dan daarvoor. Ze willen aandacht!

 

En stel nou dat je bedacht hebt om te minderen of om te stoppen. Want je wilt toch echt wel wat afvallen. Of je denkt terug aan die laatste avond wijnen en schaamt je voor je gedrag. Dan wordt het nog leuker!

 

Als je dan tóch iets neemt, omdat het vandaag gewoon een rotdag is of omdat je dat wijntje gewoon hebt verdient, is er meteen dat stemmetje in je hoofd. Dat stemmetje dat zegt dat je het weer niet voor elkaar krijgt of misschien zelfs dat je een 'loser' bent.

 

En dan neem je nog maar wat meer om ook deze stem de mond te snoeren. Je zit dan in een vicieuze cirkel!
 

 

Onder dit alles zit het verdriet van een negatieve kernovertuiging (NKO) 

Stel dat je spanning hebt op je werk, dan heb je grote kans dat er een onbewuste overtuiging omhoog komt: 'Je bent ook gewoon niet goed genoeg!' Dit geeft stress in je lichaam.

 

Alle gevoelens die bij deze oude beperkende overtuiging horen komen namelijk omhoog. Dát is de reden dat je het middel weer neemt of de gewoonte erbij pakt.

 

En als je dan die zak chips op hebt of de reep chocola is op, is er weer die stem die zegt: 'Dit kan je ook al niet, je hebt gewoon weer die chips/chocola in je mond gestopt! En zo blijf je in die vicieuze cirkel.

 

 

Het is zaak om aan de negatieve kernovertuiging (NKO) te werken

Het middel of de gewoonte elimineren, haalt de gevoelens niet weg, dat zul je nu ook wel begrijpen! Het is zaak dat je aan de NKO werkt.

 

Het wordt nu ook logisch dat rokers die gestopt zijn, gaan eten of gaan drinken. Of dat mensen die minder gaan eten, zich helemaal uitleven in het sporten. De ene verslaving wordt dan eigenlijk ingeruild voor de ander.

 

Het gaat erom je bewust te worden van je negatieve kernovertuigingen. En om van daaruit liever te worden voor jezelf. Om zo te kunnen begrijpen waarom je deze verslaving hebt. Dat geeft al veel lucht en inzicht.

 

Kijk of je een andere manier kunt vinden om de onderliggende behoefte in te vullen

Onder elke verslaving zit een behoefte, dat schreef ik al. Kijk eens of je andere manieren kunt vinden om die behoefte in te vullen.

 

Is er behoefte aan rust of ontspanning? Verzin dan eens hoe kan je dat anders in kunt vullen? Of misschien eet je wel vanuit een hunkering naar verbinding? Op welke andere manier kun je tegemoet komen aan die hunkering?

 

Bekijk jezelf eens van een afstandje en zie wanneer je toegeeft aan deze verslaving, wanneer je deze verslaving inzet. 

 

Weet wel, de verslaving is er niet voor niets. Het heeft je geholpen en je tot hier gebracht. Neem de tijd om te onderzoeken.

 

Met EFT heb ik een fijne manier gevonden om emoties te ontladen en de NKO om te zetten.