Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

 

Elk jaar schrijf ik tussen Kerst en Driekoningen met meer aandacht dan normaal mijn dromen op. Waarom? Omdat deze tijd een bijzondere sfeer heeft.

Het wordt ook wel ‘de stille tijd’ genoemd. Tijd die we kunnen benutten om te reflecteren. Te reflecteren op wat was. Én tijd om je nachtelijke dromen te volgen over dat wat komt. Jouw dromen vertellen je in deze periode namelijk iets over het nieuwe jaar. Je krijgt als het ware een inkijkje in de thema's die belangrijk voor je worden.


De Heilige Nachten
Deze nachten worden ook wel de Heilige Nachten genoemd. Deze bijzondere nachten beginnen op eerste kerstdag en elke nacht heeft een boodschap over een bepaalde maand in het volgende jaar. De eerste nacht gaat over januari, de tweede nacht over februari, de derde nacht over maart en zo verder. De nacht van 5 op 6 januari, de twaalfde en laatste nacht, bevat dus een inkijkje voor december 2024.

Onbenoemde tijd
Hoe komt het nou dat deze tijd zo bijzonder is? Het is ‘onbenoemde’ tijd. In vroeger tijden, toen we nog naar de hemel keken om dingen af te lezen, zagen we dat er een verschil was tussen de omloop van de zon en de omloop van de maan. Een zonnejaar heeft 365 dagen en een maanjaar heeft 354 dagen. Dat is een verschil van 11 dagen én dus van 12 nachten. De 12 Heilige Nachten.


 Voelen wat jij nodig hebt
Tijdens deze nachten is de sluier tussen de werelden dunner. Je kunt bijzondere inspiratie krijgen en op een diepere laag komen. Als je stil bent uiteraard. Als je jezelf die stilte gunt die in deze drukke tijd zo hard nodig is. Nodig om bij jezelf te blijven en te blijven voelen wat jij nodig hebt. Want dat vergeten we nog weleens.


Schrijf je dromen op
Jouw dromen helpen je op weg om te luisteren naar dat deel in jou dat precies weet wat jij nodig hebt. Maar hoe doe je dat dan? Het belangrijkste is dat je ze opschrijft. Ten eerste omdat je ze anders in de loop van de dag vergeet en ten tweede geef je op die manier een seintje aan je onbewuste dat je je dromen serieus neemt.


 Droomtips  
Nu is dat niet voor iedereen even makkelijk en kan het je slaap kosten als je het meteen `s nachts doet.

Daarom wat praktische tips:

  • neem je voor om je droom te onthouden en op te schrijven, dit zet de deur al op een kier voor het onbewuste
  • leg een pen en een schriftje op je nachtkastje
  • word je midden in de nacht wakker, schrijf dan alleen wat steekwoorden op, de rest kun je in de ochtend aanvullen
  • of neem je droom op met een voicerecorder(app)
  • schrijf/vertel de droom in de tegenwoordige tijd en in de ik-vorm, dus 'ik zit in de auto en rijd te hard' in plaats van 'ik zat in de auto en reed te hard'
  • probeer rustig wakker te worden, zonder wekker
  • ga desnoods weer even in de houding liggen waarin je wakker werd als de droom niet meteen duidelijk wordt, vaak helpt dit om het staartje van de droom te pakken waarna je vaak wel weer de hele droom kunt binnen halen
  • censureer niet, elke droomherinnering, of het nou een heel verhaal is, een beeld, een geur of een kleur, alles heeft jou iets te zeggen
  • zet de datum boven de droom en geef de droom na het opschrijven een titel, dit helpt je om hem terug te vinden als je ermee aan de slag wilt

 


Ik wens je mooie nachten vol bezinning en nieuwe inspiratie. Leg jij ook een schriftje klaar op je nachtkastje?