Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

3 schrijf oefeningen voor meer rust

 

 

Wat heeft iedereen het druk tegenwoordig! Jij ook? Heb jij het ook druk en heb je het idee achter alles aan te rennen? Met de onderstaande schrijfoefeningen ga je onderzoeken waarom dat zo is. Van daaruit kun je dan nieuwe keuzes maken. Je kunt kiezen voor meer rust.

 

 

Je kunt 1 oefening uitkiezen, maar je kunt ze ook alle drie doen. Heb je ze alle drie gedaan, dan kun je daarop reflecteren aan de hand van oefening 4.

 

 

1. Associëren

 

 • De eerste oefening gaat over associëren.
 • Zet het woord RUST midden op een blanco blad en ga associëren. Wat komt er allemaal in je op? Schrijf alles op. Dat kunnen losse woorden zijn, (korte) zinnen, maar ook beelden die opgeroepen worden. Doe dit een paar minuten. Probeer te blijven schrijven zonder er over na te denken.
 • Lees dan, als je klaar bent, alles wat je hebt opgeschreven rustig door. Welk woord of welke (korte) zin trekt je aandacht? Zet de letters van dit woord of deze korte zin elk apart aan het begin van een nieuwe regel.
 • Je vult nu de afzonderlijke letters aan met het eerste dat in je opkomt. Dat kunnen losse woorden zijn, maar ook korte zinnen. Het heet een woordgedicht, maar het hoeft helemaal niet te rijmen. Schrijf snel en houd je pen op het papier.
 • Als er bij een letter even niets komt, ga je door naar de volgende letter. Je kunt als je klaar bent altijd even terug om te kijken of er alsnog iets komt. Het kan ook dat er bij een letter niets komt en dat is ook prima.
 • Lees nu het woordgedicht hardop voor jezelf voor. Het klinkt mooi als je eindigt met het beginwoord.
 • Als voorbeeld mijn woordgedicht:
  R eageren op de omgeving
  U it mezelf ga ik
  S teeds weer
  T elkens weer ervaren wat ik zelf nodig heb
  RUST


 

2. Lijstjes

 

 • De tweede oefening gaat over lijstjes.
 • Maak eerst een lijstje met 10 dingen of omstandigheden waardoor je rust ervaart. Tel eerst de 10 regels uit, zodat je tijdens het schrijven niet wordt afgeleid.
 • Nu maak je een lijstje van 10 dingen of omstandigheden waardoor je géén rust ervaart. Tel weer eerst 10 regels uit en begin meteen met schrijven.
 • Lees nu rustig (hardop) de lijstjes door.
 • Zet dan de timer op 5 minuten en beschrijf tot de tijd om is wat je opvalt aan de lijstjes. Als je even stil valt, blijf dan het laatste woord herhalen tot er weer iets nieuws komt. Lees wat je hebt geschreven (hardop) aan jezelf voor.


 

3. Sprintje

 

 • Zet nu het woord RUST bovenaan je blaadje en zet de timer op 7 minuten. Je gaat een sprintje schrijven.
 • Dat doe je door net zo lang te schrijven wat er in je opkomt tot de timer afloopt.
 • Zet je pen op het papier en begin met schrijven. Schrijf iets sneller dan normaal en stop pas als de tijd om is.
 • Als je blokkeert of vast loopt, herhaal je het laatste woord tot er weer iets nieuws komt. Of je schrijft letterlijk 'Ik weet het even niet, ik weet het even niet.....'. En echt, er komt vanzelf iets nieuws.
 • Lees dan de tekst rustig door en beantwoord meteen daarna met 10 regels tekst de volgende vraag: Wat betekent dit nu echt?

 

 

4. Elfje

 

Heb je alle drie de oefeningen gedaan, lees dan alles nog eens rustig door.

Schrijf dan, met alles wat er in je is, een elfje. Een elfje is een dichtvorm en bestaat uit 11 woorden verdeeld over 5 regels. Elke regel heeft een bepaald aantal woorden. Je kunt losse woorden opschrijven, korte zinnen, maar ook 1 lange zin. De enige beperking zijn het aantal regels en het aantal woorden. Probeer er niet over na te denken, maar laat het gewoon komen. Het is een dichtvorm, maar ook hier hoeft het niet te rijmen.
 

1-ste regel = 1 woord

2-de regel = 2 woorden

3-de regel = 3 woorden

4-de regel = 4 woorden

5-de regel = 1 woord  


Als voorbeeld mijn elfje:
Rust
Neem ik
Vooral voor mezelf
Mag ik meer doen
Voelen
 

 

Je merkt nu zelf dat je met creatief schrijven op een hele fijne, zachte manier je binnenwereld kunt onderzoeken. We hebben het nu over rust gehad, maar dit kun je natuurlijk met elk thema doen.
 

 

Wil jij liever de diepte in met een persoonlijk thema, meld je dan hier aan voor de schrijfopdracht op maat.

Precies als de kerkklok luidt, gaat de bel. Alsof ze op de hoek heeft staan wachten. Janna komt binnen. ‘Heel nieuwsgierig’, zegt ze. Ja, dat ben ik ook. Ik denk even terug aan de voorbereidingen van de afgelopen week.

04-05-2022

Ik zie ze ineens voor me. De Keizer en De Keizerin uit de tarot. Ik lig op de mat. Een yogales over yin en yang. Marleen legt tijdens de oefeningen het verschil uit én dat ze niet zonder elkaar kunnen. Middenin de les zit als overgang een korte visualisatie. En het beeld van het paar plopt spontaan in me op.

14-04-2022

Iedereen heeft het tegenwoordig maar over loslaten. 'Laat los joh!' of 'Daar kun je toch niets aan veranderen, gewoon loslaten...'
Maar zo gewoon is dat loslaten helemaal niet.

27-02-2022

Als je in aanraking komt met de psychologie van Jung wordt alles anders. Ook de liefde. Jung heeft daar namelijk een erg ontnuchterende quote over: „Verliefdheid is een aangename vorm van bewustzijnsvernauwing, waarbij complexherkenning een grote rol speelt”.

13-02-2022

Als droomwerker wordt mij vaak gevraagd of ik naar iemands droom wil luisteren. Zo ook Mieke, zij had een jeugddroom opnieuw gedroomd en was benieuwd wat dit betekende. En waarom kwam deze droom juist nú weer langs?


02-02-2022

'Goed voor het oude' is de leus die bij een retrograde planeet hoort. Daarom 6 tips voor jou die je helpen deze energie te benutten en er zelfs gebruik van te maken.

21-01-2022

Een beslissing nemen is het moeilijkste dat er is! Al doen we het eigenlijk de hele dag door in het klein.

We kiezen wat we als ontbijt nemen: pap of brood. We kiezen wat we aantrekken: wel of geen jas. En we kiezen hoe we naar het werk gaan: lopend of met de fiets.

Maar met andere beslissingen (wel of niet doen, vasthouden of loslaten, gaan of blijven) hebben we het vaak een stuk moeilijker. We vragen zelfs hulp aan een ander: "Wat zou jij doen?", "Wat denk jij?". Toch doen we dan meestal niet wat die ander ons aanraadt..... Waarom eigenljk niet?


20-01-2022

Mercurius gaat weer retrograde lopen. Retrograde? Wat is dat nou eigenlijk?

02-01-2022

Elk jaar schrijf ik tussen Kerst en Driekoningen met nog meer aandacht dan normaal mijn dromen op. Waarom? Omdat deze tijd een bijzondere sfeer heeft.

17-12-2021

"Maar jij doet dat zelf toch ook mam?" Ik sta meteen met mijn mond vol tanden. Ze heeft gelijk! Ik spreek haar aan op iets wat ik zelf ook doe.

18-11-2021

“Leren van je klanten? Waar heb jij het over?” Klanten spiegelen, net als alles om ons heen, ons innerlijk. Dus ook mijn klanten spiegelen mij.

07-08-2021

Oh jee ik mis wat onder mijn voet. Het voelt heel naar. Mijn man komt de gang in nadat hij mij heeft horen roepen. Ik sta met mijn platte voet op de grond nadat ik de laatste trede van de trap heb gemist.

10-07-2021

Ronald leest zijn tekst voor met een stem waar verbazing in doorklinkt. Om die verbazing te onderstrepen zeg ik lachend: ‘En dat schrijf je zomaar op!’ ‘Ja’, zegt hij voorzichtig,’ik ben er beduusd van!’

17-04-2019

Voor mij is het net of ik met iemand in gesprek ben. Na jaren van af en aan schrijven (het lag eraan of er veel in mijn leven aan de hand was), schrijf ik nu dagelijks. Het is een oor waar ik terecht kan. Een plek waar ik me gehoord voel en waar geen woord ooit te veel of te weinig is.

16-11-2018

"Is het zó makkelijk?" is een vraag die ik mezelf de week van de schrijfretraite regelmatig heb gesteld. En niet alleen ik, ook de andere deelneemsters waren vooral met deze vraag bezig. Nu zul je vast denken 'Waar gaat dit over?' en dat snap ik. Blijf nog even hangen want ik ga zo vertellen waarom die vraag me steeds zo bezig hield.

30-08-2018

Wat ik precies doe ?
Tja, waar moet ik beginnen :-)

Laat ik beginnen met waar het allemaal mee begon: Astrologie!

11-09-2016

Wat vind ik het eigenlijk leuk om te vertellen wat ik doe :-)

Vandaag had ik bedacht iets te vertellen over tarot. Wat is dat nou precies en wat doe ik ermee ?

11-09-2016

We hebben astrologie en tarot in de vorige delen al gehad, dus blijft het werken met dromen over :-)

11-09-2016