Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?


Van tobben en piekeren naar een beslissing in 3 stappen!

Een beslissing nemen is het moeilijkste dat er is! Al doen we het eigenlijk de hele dag door in het klein.

We kiezen wat we als ontbijt nemen (pap of brood), we kiezen wat we aantrekken (een broek of een rok) en we kiezen hoe we naar het werk gaan (lopend of met de fiets).

Maar met andere beslissingen (wel of niet doen, vasthouden of loslaten, gaan of blijven) hebben we het vaak een stuk moeilijker. We vragen zelfs hulp aan een ander: "Wat zou jij doen?", "Wat denk jij?". Toch doen we dan meestal niet wat die ander ons aanraadt..... Waarom eigenljk niet?




1. Accepteer je eigen advies
Omdat dat het advies is dat voor diegene zelf zou gelden. Dat is wat hij of zij zou doen in jouw plaats! Ga dus eens even rustig zitten en zie de kwestie waar het over gaat zo helder mogelijk voor je. Denk nu aan een goede vriend of vriendin en aan het feit dat hij of zij met deze kwestie naar jou zou komen. Hij of zij vraagt jou nu om raad over deze kwestie. Wat zou jouw antwoord zijn, wat zou jouw advies zijn? Luister heel goed naar wat er nu in je op komt, neem het desnoods op op een voicerecorder of schrijf het op. Dit advies is namelijk wat jij eigenlijk zou willen doen.




2. Kom uit je denken en schrijf het van je af

Als je bezig bent met een beslissing, komt daar vaak heel veel gepieker en getob bij kijken. Je wilt met je hoofd een beslissing maken, je wilt iets bedenken. Maar daar zitten écht belangrijke beslissingen niet. Neem pen en papier en maak een open zin over jouw kwestie.

Als je bijvoorbeeld een beslissing moet maken over het wel of niet beëindigen van een relatie, kun je (één van) deze zinnen uitkiezen: 'Wat me tegenhoud om weg te gaan is....../ Wat maakt dat ik blijf is......'

Gaat het over een andere baan nemen, dan kun je mogelijk deze zinnen proberen: 'Wat me tegenhoud om de baan te nemen is..../ Wat maakt dat ik in deze baan blijf is....'

De bedoeling van een open zin is dat je de zin overschrijft en bij de puntjes niet stopt, maar meteen doorschrijft wat er in je opkomt. Ga niet bedenken wat er zou moeten komen, denk ook niet aan spelling of zinsbouw. Schrijf gewoon wat er in je opkomt. Censureer niets, maar laat alles op papier verschijnen wat er in jou speelt. Schrijf door tot je 10 regels hebt vol geschreven en stop dan. Lees dan pas wat je geschreven hebt rustig (en hardop) aan jezelf voor. Verrast?




3. Maak contact met de onderliggende overtuigingen

We weten dan niet zo goed wat ons tegen houdt, maar we kunnen de beslissing maar niet maken. Dan is het goed om te doen alsof je de beslissing al hebt genomen. Doe je ogen dicht en zie voor je dat je de beslissing al hebt gemaakt. Waar ben je? Wat doe je? Je zult merken dat er meteen allerlei gedachten in je opkomen. Schrijf die op! Meestal zijn het bekende gedachten die je wel van jezelf kent. Dit zijn namelijk de overtuigingen die in je aan het werk zijn en DE reden dat je nog met de beslissing worstelt.


Zoals je ziet, zit de oplossing om een beslissing te nemen niet in piekeren, tobben of denken. We maken een beslissing met heel andere tools en nu heb jij 3 nieuwe manieren om een beslissing te maken. Ga onderzoeken wat het beste bij jou past.

Mocht je meer nodig hebben, schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen.