Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

Wat zijn de 5 grootste misvattingen over astrologie?

Als psychologisch astroloog loop ik heel vaak tegen misverstanden aan als iemand zijn of haar horoscoop wil laten ’trekken’. Er hangt toch een bepaalde sfeer om het woord astrologie heen.

Zo zou ik achter een glazen bol zitten met mijn geitenwollen sokken aan. En `s nachts tijdens Volle Maan, al vliegend op mijn bezem, bekijk ik ‘hoe de sterren staan’.

Ik maak nu een grapje, dat begrijp je hopelijk wel. Maar zulke dingen hoor ik heel vaak. Daarom wil ik je in dit blog graag meenemen in mijn wereld en je uitleggen hoe het wèl zit. Lees je mee?1. Een astroloog is helderziend
Nee! Nou ja, ik niet. Ik heb 11 jaar gestudeerd op deze geweldige materie en ik leer nog elke dag bij. Ik zit niet achter een glazen bol maar gewoon achter mijn computer of laptop. Daar staat een heel mooi astrologieprogramma op. Ik voer de geboortegegevens in en de horoscoop wordt voor me berekend!

Maar dan begint het eigenlijk pas. Want een astroloog bekijkt alles wat in de horoscoop staat heel zorgvuldig. Dat noemen we ‘duiden’. De standen van de verschillende planeten en de onderlinge verbanden worden naast elkaar gelegd en de astroloog kan daaruit opmaken welke karaktertrekken geneigd zijn het meest naar voren te komen in het dagelijks leven.

Als psychologisch astroloog kan ik ook zien in welk proces iemand zit. Waar op dit moment in het leven de aandacht naartoe gaat en wat iemand in het dagelijks leven geneigd is om zich heen te zien en te ervaren.

Wel heb ik gemerkt dat er astrologen zijn die gaven hebben, zoals heldervoelend of helderhorend, en daar dan de horoscoop bij gebruiken als focus. Ik heb die gaven niet. Iedereen kan astrologie leren gebruiken. Het is een symbolentaal.2. Astrologie is zweverig

Alweer een volmondig nee! Tenminste niet in mijn wereld. En dan, wat ís zweverig eigenlijk? Alleen daarover kan ik al een heel blog schrijven. Hmmm, die onthoud ik even voor de volgende keer.

Ik houd het juist graag praktisch. En dat krijg ik gelukkig ook heel vaak terug: "Dit consult kwam precies op het juiste moment", zegt Ada, "want ik heb concrete handvatten gekregen en ‘verklaringen’ waarom ik tot nu toe heb gedaan wat ik deed én welke weg ik wanneer in kan slaan."

Karin ervaart vooral bevestiging: "Ik vind het fijn om door de uitleg bepaalde bevestiging te krijgen. Dat ik bijvoorbeeld meer mijn eigen koers mag varen en nóg meer tijd voor mezelf mag nemen. Daar was ik al mee bezig en dat blijkt dus ook te kloppen."

Ook Helma herkent mijn duiding: “Wat een fijne en mooie duiding. Ik herken het zeker! Het is precies wat er nu gaande is. Heel raak, echt leuk om die persoonlijke stukken er zo in te herkennen.”


Ik geef jou praktische handvatten. Door uit te leggen wat er aan de hand is. Zodat je begrijpt wat er van je gevraagd wordt. Zodat je er écht iets mee kunt. Dat doe ik omdat ik hoop dat jij daardoor kunt meebewegen met wat er in jouw leven aan de hand is in plaats van je een speelbal te voelen van het Lot of het Leven.

Mijn advies is daarom altijd persoonlijk en praktisch, zodat jij weet wat je kunt doen als je weer in zo`n zelfde soort situatie terecht komt. We zijn als mens nou eenmaal geneigd in oude patronen te blijven steken. In gedrag dat ons eigenlijk niet meer dient en ons niets meer oplevert. Maar ja, het voelt zo veilig want je kent het zo goed.3. De sterrenbeelden in de bladen IS astrologie

We willen weten of we de liefde van ons leven zullen ontmoeten, of we altijd voldoende geld zullen hebben en of we gezond blijven. We willen eigenlijk allemaal weten wat er gaat gebeuren in ons leven. En dat is ook logisch!

Het leven is eigenlijk één grote onzekere toestand en we willen daar toch allemaal het liefst een bepaalde mate van controle over hebben. Of in ieder geval weten dat het goed komt. Inzicht hebben in wat er staat te gebeuren.

Maar de ‘sterrenbeelden’ in een blad, die paar regels tekst per teken, kunnen natuurlijk helemaal niet kloppen. Dan zouden er namelijk maar 12 sterrenbeelden zijn voor miljarden mensen over de hele wereld.

Als ik alleen even Nederland neem met ruim 17 miljoen inwoners. Dan zou één sterrenbeeld kloppend moeten zijn voor meer dan 1 miljoen mensen. Heb je daar wel eens over nagedacht? Dat kan toch nooit!

Maar weet jij dat ze in die bladen alleen maar de stand van de Zon bespreken? Zonder alle andere planeten en punten?

Als je geboren wordt, staat de Zon in een bepaald dierenriemteken. In de volksmond heet dat dus je sterrenbeeld. Sterrenbeeld is trouwens een woord dat een astroloog zelf nooit zal gebruiken. (Ja! Die heb ik net ook meteen op mijn lijstje gezet voor een volgend blog.) En het leuke is dat iedereen dat eigenlijk wel weet van zichzelf. Welk 'sterrenbeeld' hij of zij is.

Voor een persoonlijke geboortehoroscoop, de horoscoop waar een astroloog mee werkt, zijn nauwkeurige geboortegegevens nodig. En dan heb ik het over de geboorteplaats, de geboortedatum en de geboortetijd. En die tijd, die heb ik het liefst tot op de minuut exact!

Op die manier krijg je namelijk een hele persoonlijke horoscoop. Die alleen maar geldt voor jou. Een tekening die je de routekaart kunt noemen van jouw leven. Waar de ontwikkelingen in te zien zijn die je doormaakt en waarin je een rode draad vindt om jezelf steeds beter te leren kennen en te begrijpen.


Misschien snap je nu waarom die stukjes in de bladen niet kloppen. Niet kúnnen kloppen. Toch krijg ik de volgende vraag vrij regelmatig. Het is voor veel mensen zelfs DE reden waarom zij astrologie niet serieus nemen.4. Waarom kloppen de sterrenbeelden in de bladen nooit voor mij?

Noeky had geen idee dat astrologie zo persoonlijk kon zijn. Zij ervaarde de tekst van de 'sterrenbeelden' vaak als oppervlakkig waardoor ze niet het idee had dat het voor haar bestemd was.

Ze had er eigenlijk ook helemaal niets mee toen ik haar leerde kennen. En dat is logisch! Tot ik startte met de 6-jarige beroepsopleiding had ik ook geen idee.

Tijdens die 6 heerlijke jaren vol informatie en praktische oefening ging ik begrijpen waar het écht over ging. Een persoonlijke geboortehoroscoop is namelijk iets heel anders dan de 'sterrenbeelden' in de bladen!

Noeky geeft aan: "Door jou heb ik geleerd dat er ontzettend veel meer is en dat die informatie heel waardevol is en me inzichten oplevert die mij helpen met mijn persoonlijke ontwikkeling en de koers van mijn bedrijf. De inzichten die jij mij geeft zijn heel passend en die voelen dat ze wel heel specifiek op mijn persoon en situatie van toepassing zijn."

Dat is een reactie die ik natuurlijk geweldig vind en waar ik oprecht blij van word! De ontdekking dat een horoscoop meer is dan een sterrenbeeld. Veel mensen zijn ook oprecht verbaasd als ik ze de tekening van hun geboortehoroscoop laat zien. "Wat ziet dat er interessant uit!"

Want die specifieke tekening, die persoonlijke routekaart, bevat natuurlijk niet alleen maar een 'sterrenbeeld' zoals de bladen je doen geloven. Nee, een echte persoonlijke geboortehoroscoop bestaat uit veel meer!
5. Een sterrenbeeld is hetzelfde als een persoonlijke geboortehoroscoop

Na het intypen van de geboortegegevens verschijnt de horoscoop binnen no-time voor me op het scherm. Een prachtige cirkel met de 12 dierenriemtekens en de 12 huizen met daarin de 10 planeten en hun onderlinge verbanden. Sommige astrologen gebruiken zelfs nog meer punten. Ik houd het zelf bij deze 10.

En heb jij nou 3 of 4 planeten in eenzelfde teken staan, maar is dat teken heel anders dan het teken waar jouw Zon staat, dan is het dus niet zo gek dat je je niet herkent in ‘jouw’ sterrenbeeld! In jouw persoonlijke geboortehoroscoop is dan een heel ander teken dominant, zoals we dat noemen.

Als je je geboortetijd weet is er dus ook nooit meer twijfel over waar die Zon precies staat. Zoals bij Elles. Zij vertelt: "Ik zit er altijd tussenin met mijn geboortedatum, ik weet nou nooit wat ik ben!" Ik typ haar gegevens in en haar geboortehoroscoop verschijnt op mijn scherm. Geen Zon in Stier zoals ze altijd gedacht heeft, maar een Zon in Ram!Ik vind het elke keer weer een heerlijke puzzel om te bekijken. Welke aanleg is er? Door welke bril kijkt iemand de wereld in? Waar zit de grootste ontwikkelings mogelijkheid? Het blijft voor mij steeds weer magisch om te zien hoe iedereen een totaal andere horoscoop heeft.

En hoe mooi is het dat een horoscoop altijd is opgebouwd uit dezelfde onderdelen (we zijn immers allemaal Mens), maar dat die onderdelen in elke horoscoop weer heel anders verdeeld zijn (als individu zijn we namelijk allemaal uniek).
Helaas krijgt astrologie door alle misvattingen een slechte naam en dat vind ik heel jammer! Omdat het een heel waardevol instrument is waar ik graag gebruik van maak tijdens mijn coaching.

Ik hoop dan ook dat het lezen van dit blog je wat meer duidelijkheid heeft gegeven over de inhoud van mijn dagelijks leven. Geen bezemvluchten tijdens Volle Maan dus. Ik zit voornamelijk achter de computer met stapels formulieren om me heen en pen en papier in de aanslag. Heel gewoon dus eigenlijk!Lijkt het je leuk om met mij in contact te blijven, schrijf je dan in voor mijn InspiratieMail waarin ik elke maand mijn kennis over astrologie met je deel of volg me op mijn Instagram account, waar ik bijna dagelijks aanwezig ben met posts en voor vragen.

31-05-2022