Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

Is astrologie zweverig?

Is het zweverig wat je doet? Regelmatig krijg ik deze vraag. Nee, astrologie is helemaal niet zweverig. Maar goed, wat versta je daaronder? Laat ik uitleggen hoe ik het zie, wat ik doe en wat je eraan hebt, dan kun je daarna zelf oordelen.

Ik zie de planeten in een horoscoop als behoeften die vervuld willen worden. Elke planeet is een innerlijk deel van jou dat verlangt naar de behoefte waar die planeet voor staat.

Elke planeet geeft daarmee een algemeen menselijke behoefte weer. Een behoefte die we als mens allemaal hebben.

Door te kijken in de horoscoop naar het dierenriemteken én het huis waar die planeet in staat, wordt de behoefte verfijnd, persoonlijk gemaakt.Mars staat symbool voor onze behoefte aan grenzen stellen
Neem Mars bijvoorbeeld, dat legt altijd zo lekker uit. Mars is onze behoefte aan grenzen stellen, aan het ondernemen van actie en het besteden van je energie, aan doen wat je wilt. Deze planeet zegt:"Ik wil!".

Het dierenriemteken waar Mars in staat geeft aan hóe hij dat doet. Mars in Ram bijvoorbeeld komt al in actie voordat hij er goed en wel over nagedacht heeft. Mars in Weegschaal wil graag de harmonie bewaren en onderneemt dus alleen die actie als het geen conflict oplevert.

En zo hebben alle planeten hun eigen aanleg en behoeften. Behoeften die jij dus in je draagt, die in jou leven. De behoefte, de planeet, is daarmee voor iedereen gelijk. De achtergrond in de persoonlijke horoscoop (teken en huis) geeft aan op welke manier de behoefte persoonlijk gemaakt wordt.

Mars in Ram kan behoefte geven aan veel lichamelijke beweging, aan sporten bijvoorbeeld. Hij heeft ook behoefte zichzelf steeds uit te drukken, te doen wat op dat moment in hem opkomt. Het gaat hierbij om de actie, het denken komt vaak later pas.

Mars staat hier sterk in zijn eigen dierenriemteken Ram en kun je beeldend zien als een strijder. Deze Mars heeft daarom ook de naam direct te zijn. Hij gaat voor wat hij wil.


Actie verweven in het dagelijks leven of juist achter de schermen?
De huizen in een horoscoop geven aan waar, op welk vlak en in welke situaties, de behoefte zich laat zien. Elk huis heeft zijn eigen betekenis en beslaat daarmee een deel van ons leven.

In het zesde huis, het huis van werk en gezondheid, zal deze planeet geneigd zijn hard te werken en heeft hij beweging in zijn dagelijkse leven verwoven.

Deze Mars gáát ervoor op zijn werk, kan ook veel werk op zich nemen (heeft daar zelfs behoefte aan) en heeft als uitlaatklep mogelijk een abonnement bij een sportschool waar hij drie tot vier keer in de week gebruik van maakt.

In het twaalfde huis, het huis van het collectief onbewuste, is deze Mars veel meer gericht op de onstoffelijke wereld. Deze Mars werkt meer innerlijk en is daarom graag met beelden en gevoelens bezig.

Hij zoekt contact met het onbewuste door energie te besteden aan meditatie en yoga bijvoorbeeld. Misschien stopt hij wel veel tijd en aandacht in de betekenis van zijn nachtelijke dromen.

Deze Mars blijft liever op de achtergrond en werkt voor grotere doelen waarbij hij zelf graag onzichtbaar blijft.Behoeften die onderling botsen
Iedereen heeft aangeboren behoeften die niet erkend zijn (of niet vervuld) en die daarom naar het onbewuste zijn verbannen. Omdat het een 'rare', een 'vreemde' of een niet geaccepteerde behoefte was.

Stel dat je inderdaad die Mars in Ram hebt, dan heb je behoefte om jezelf uit te drukken, om te doen wat je wilt. Maar als er in een ander deel van de horoscoop veel nadruk ligt op het bewaren van de harmonie, heb je een innerlijk conflict.

In de jeugd wordt vaak één van de behoeften aangemoedigd, waardoor de ander dus voor ons gevoel 'afgekeurd' wordt. Die verdwijnt naar het onbewuste.

Maar een behoefte is in het onbewuste niet ineens weg. Hij vraagt nog steeds aandacht, maar werkt nu onbewust uit.

Aan de hand van een persoonlijke horoscoop kan ik zien welke behoeften onderling botsen. Én welke van die conflicterende behoeften hoogstwaarschijnlijk is verbannen naar het onbewuste.De innerlijke spanning opheffen
Dat maakt astrologie in mijn beleving een geweldige tool om je te ontwikkelen. Om te begrijpen waarom je doet wat je doet en wat je daar dan mee kunt.

Beide behoeften accepteren bijvoorbeeld, beide behoeften zien en waarderen. Zodat je een keus krijgt. Zodat je beide behoeften vrijelijk kunt laten Zijn.

Klinkt dat zweverig? In mijn beleving niet.


Mocht je meer willen weten over astrologie, meld je dan aan voor mijn gratis community 'Astrologie in de praktijk'. In deze community deel ik mijn kennis over psychologische astrologie en zoek daarin graag de verdieping op.

05-05-2022