Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

In 5 stappen met je droom aan het werk

Denk jij dat dromen bedrog zijn? Of denk jij dat er wel wat in zit? Met deze 5 simpele stappen maak je een start om door het werken met je dromen je gedrag te veranderen.

'Je gedrag veranderen?' hoor ik je denken..... Ja! Door het werken met je dromen kun je je gedrag veranderen. We hebben allemaal patronen waar we in vast zitten en graag uit willen. Door met je dromen aan de slag te gaan, werk je bewust aan het veranderen van je gedrag, doe je mee?1. Herken je de droom nog?

Als je met een droom aan de slag gaat, is het heel belangrijk dat er nog 'energie' in de droom zit, dat je nog weet waar de droom over ging en dat je als het ware zo de droom voor je kunt zien. Als de droom nog energie heeft, is het een goede droom om mee aan de slag te gaan. Zoek dus een droom uit waarbij, als je hem doorleest, meteen alles weer omhoog komt.2. Wie ben jij in de droom?

Kijk naar wie jij bent in de droom. Vaak ben je 'gewoon' jezelf, maar het kan ook zijn dat je een ander persoon bent of zelfs een voorwerp. Voel even aan wie of wat jij bent in de droom.3. Wat doe je in de droom?

Meestal vinden we onze dromen maar vreemd en schudden we met ons hoofd na het wakker worden. 'Wat een gekke droom...', zeggen we dan. Waarom zitten dromen op die manier in elkaar?

Omdat een droom bestaat uit symbolentaal. Het onbewuste, het deel van de psyche waar onze dromen vandaan komen, kan zich alleen maar in symbolen duidelijk maken. Wat we meestal doen als we een droom willen ontleden, is dat we hem willen begrijpen. En dat is nu net niet de juiste manier.

Symbolen kun je namelijk niet begrijpen. Wat je doet, is de droom op eenzelfde manier benaderen: lees de droom door en schrijf op wat je allemaal doet in de droom. Dat kan van alles zijn, ook zitten of observeren. Benoem wat je allemaal doet, meer niet. Als voorbeeld: lopen, staan, praten, wegkijken, afstand nemen, weglopen.4. Herken je het gedrag in de droom?

Lees nu door wat je net hebt opgeschreven. Het zijn, als het goed is, de handelingen van jou in de droom. Gedrag in een droom laat vaak zien waar je in een (oud) patroon zit. Als we het voorbeeld nemen van stap 3, dan is het patroon mogelijk het wegkijken en afstand nemen als je aan het praten bent (geweest).

Kijk dus of je de handelingen herkent. Doe jij dit ook in het dagelijks leven? Is het iets wat je vaak (onbewust) ervaart? De droom nodigt je dan uit om naar dat patroon te kijken (zie stap 5).

Het kan ook zijn dat het gedrag juist heel anders is dan wat jij zou doen in het dagelijks leven. Dan nodigt de droom je uit om het gedrag en de houding uit de droom te integreren in je dagelijks leven.5. Wat zou je anders kunnen doen?

Nu je het patroon in de droom hebt herkend en weet dat de droom je wil aanzetten tot ander gedrag, wil ik je vragen om minimaal 3 andere manieren te verzinnen om om te gaan met de omstandigheden in de droom.

Als ik het voorbeeld er weer even bij neem: Het patroon is wegkijken en afstand nemen. Wat zou je anders kunnen doen? Dit is een lastige stap omdat we nu eenmaal niet voor niets in een patroon zitten. Probeer echter toch íets te verzinnen dat anders kan.

In het voorbeeld kun je je hoofd laten waar hij is bijvoorbeeld en niet wegdraaien. Of, in plaats van afstand te nemen, blijf je waar je bent of zet je een (kleine) stap naar voren. Verzin iets, al is het een minimale verandering.

De bedoeling van het werken met een droom op deze manier is namelijk dat je je gedrag kunt veranderen door er eerst via een droom mee aan het werk te gaan. Als je het kunt verzinnen, kun je het ook doen!6. Extra stap

De volgende (extra) stap is dan ook voor mensen die door willen pakken : Kies 1 van de manieren uit die je net hebt bedacht en ga dan in gedachten terug in je droom (sluit je ogen en haal de droom voor je). Gedraag je nu zoals je net hebt bedacht en kijk wat er gebeurt.

Verander verder niets. Volg hoe de droom nu verder gaat. Het kan lijken of je iets fantaseert of dat het niet echt is. Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat je in je hersenen een nieuw paadje aanlegt voor nieuw gedrag.Als je dus meerdere dromen op deze manier ontleed, merk je al heel snel waar je in bepaalde gedragspatronen vast zit en waar ruimte zit voor verandering. Door op deze manier met je dromen aan de slag te gaan, oefen je eigenlijk vooraf in je eigen beeldenwereld om het gedrag in de praktijk te brengen.

Ik vind dit een prachtige manier om mijn gedrag te veranderen en heb dan ook al heel veel dromen 'herschreven'


Heb je een droom waar je zelf niet uitkomt en wil je dat ik meekijk, neem dan contact met me op.

01-06-2022