Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

Hoe werkt een overtuiging?

 

 

Overtuigingen zijn gedachten en oordelen die we hebben aangenomen om ons veilig te houden. Om onszelf te beschermen. Maar ze houden ons ook waar we zijn. Dat wist ik al wel, maar nu ervaar ik het, leef ik het.


Door te werken aan mijn overtuigingen, door ze om te zetten naar helpende, steunende gedachten, verandert ook mijn kijk op de wereld. Verandert mijn realiteit. "Maar hoe werkt dat dan?", ik hoor het je denken. Dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld zorgt er waarschijnlijk voor dat het ook voor jou meer gaat leven.


Ik ben niet belangrijk
Als kind heb ik gezien dat er meer aandacht naar mijn zus ging. Ik zeg gezien, want ik weet inmiddels dat wat ik zie niet 'de waarheid' hoeft te zijn. Maar het was op dat moment mijn waarheid. Doordat ik steeds zag dat mijn zus aandacht kreeg, heb ik een overtuiging aangenomen over mezelf: "Ik ben niet belangrijk".

Je snapt uiteraard wel dat als ik deze overtuiging heb, dat dat me niet helpt. Het is een pijnlijke en beperkende overtuiging. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat het niet waar is. Maar ik ga me daar wel naar gedragen. En zie het overal om me heen. Ik ervaar dan dat ik inderdaad niet belangrijk ben en die overtuiging zet zich steeds meer vast. Ik zie het bewijs immers constant om me heen.
 

 

Mijn mantra
Tijdens een EFT trainingsdag heb ik, samen met de rest van de groep, gewerkt aan deze overtuiging en ook thuis heb ik nadien elke dag EFT gedaan. "Ik ben belangrijk" werd mijn nieuwe mantra. En om mij heen gebeurde er daardoor heel veel. Mijn man benaderde me anders en mijn dochter reageerde ook anders op mij. Kortom, ik zag een nieuwe realiteit. 'Ik ben belangrijk' zag ik terug in de wereld om mij heen.

Maar hoe kan dat dan? Ik heb een heel belangrijk aspect weg gelaten: mijn gevoel. Want onder deze pijnlijke overtuiging zat uiteraard heel veel verdriet. En dat verdriet is de reden dat ik de overtuiging heb aangenomen. Want het is heel pijnlijk om te ervaren dat er geen aandacht is. En door die overtuiging aan te nemen en me daarnaar te gedragen, voelt het niet zo pijnlijk. Dacht ik.....

 

 

Constante stress
Feit is dat die emoties in mijn lichaam spanning veroorzaken, want mijn hele systeem is in de stress! Als ik niet belangrijk ben, overleef ik het misschien wel niet. Dat is namelijk de gedachte van dat kind. Het kind dat nog steeds leeft in mij. En nog steeds verdrietig is, maar een manier heeft gevonden om het niet te voelen.

 

De pijn en het verdriet heb ik tijdens die dag ontladen met EFT, want daar is het een geweldig instrument voor. Daarna kon ik de overtuiging omzetten. Daarna kon ik écht aan de slag met die nieuwe helpende overtuiging. Dat is ook de reden dat positief affirmeren alleen niet werkt. Als er namelijk een beperkende overtuiging onder zit, gaat er nooit iets veranderen. Niet op de lange termijn in ieder geval!


De nieuwe overtuiging bekrachtigen
Ik ben nog elke dag bezig om de nieuwe overtuiging te bekrachtigen. Zo wordt het steeds meer waar. Zo kan ik mezelf (weer) op de eerste plaats zetten. En mijn oude gedrag, het pleasen, dat ik zo goed ken, hoef ik niet meer in te zetten. Dat was natuurlijk om belangrijk gevonden te worden, dat was om gezien te worden. Omdat ik dacht dat ik niet belangrijk was, had ik die bevestiging nodig vanuit de buitenwereld.

De clou is echter dat ik juíst eerst mezelf mag zien, mezelf belangrijk mag vinden. Zodat de wereld om mij heen dat terug kan spiegelen. De wereld om me heen laat mij immers alleen maar zien wat mijn overtuigingen zijn.

 

 

Misschien vind je het interessant om dit bij jezelf te onderzoeken? Vraag je dan af wat er op dit moment in jouw leven speelt. En kijk dan welke overtuiging(en) daaronder zit(ten). Want dat is waar het steeds over gaat. Je kunt namelijk alleen maar dat zien waar jij van overtuigd bent.